Испания е засегната от гореща вълна

В Испания, която беше засегната от гореща вълна в средата на януари, според местната метеорологична служба са регистрирани температури от около 30°C, съобщи в. "Виести".


"Във Валенсия днес температурата е била 29,5°C, а в Малага 27,8 °C", посочва службата и допълва, че около 400 метеорологични станции са регистрирали температура над 20°C.

"Такава температура е характерна за средата или края на юни, т.е. през лятото", заяви говорителят на метеорологичната служба.

Според Давид Корел, изследовател от университета във Валенсия, горещините в средата на зимата, които засягат югоизточната част на Испания, се дължат на наличието на силен антициклон над Средиземно море.

Страната вече отбеляза необичайно висока температура през декември, като максималната температура в Малага беше 29,9°C, което е национален рекорд за месец декември.

Тези горещи вълни се случват в контекста на сериозна суша, особено в Андалусия и Каталуния в източната част на страната, където властите въведоха ограничителни мерки за потреблението на вода след три години на малко дъждове.

В Каталуния в средата на януари нивото на резервоарите, в които се съхранява дъждовна вода за използване през сухите месеци, спадна до 17% от капацитета им. Ако то падне под 16%, което изглежда неизбежно, властите няма да имат друг избор, освен да обявят извънредно положение, като ще бъдат използвани допълнителни резервоари. /БГНЕС