Испания и Ирландия ще обсъдят плана за признаване на палестинската държава

Новият ирландски министър-председател ще се срещне с испанския премиер, за да обсъдят съвместния им план за признаване на Палестина като национална държава и опитите им да принудят ЕС да оцени задълженията на Израел в областта на правата на човека като условие за търговското им споразумение с блока, съобщи „Гардиън“.

Педро Санчес, който се очаква да пристигне в Дъблин днес, е първият чуждестранен премиер, с когото Саймън Харис ще се срещне след повишаването му на поста таоизич (премиер на Ирландия) тази седмица.

В месеците след атаките на Хамас от 7 октомври и израелската офанзива в Газа Испания и Ирландия се очертаха като най-пропалестинските държави-членки на ЕС.

Харис заяви в Брюксел, че по време на среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изразил ясно позицията на Ирландия относно необходимостта от незабавно прекратяване на огъня. Той също така повтори официалното искане, отправено заедно с Испания преди два месеца, за преразглеждане на споразумението за асоцииране между Израел и ЕС.

"Вярвам, че Европейският съюз трябва да използва всички лостове, с които разполага [за да защити палестинския народ]", заяви Харис.

Забележките му дойдоха в момент, когато той бе подложен на остри критики от страна на Израел за това, че по време на дебютната си реч пред ирландския парламент като таоизич не спомена заложниците, държани от Хамас в Газа.

Харис - който положи клетва на 9 април – говори за "непростимите терористични действия на Хамас на 7 октомври", както и за "непропорционалната реакция на израелското правителство".

Но в изявление, публикувано на 11 април, израелското външно министерство го критикува, че е пропуснал да спомене заложниците, които все още се държат от Хамас.

В него се казва, че Ирландия също така "планира да връчи допълнителни награди на тероризма", като се намеси в делото, заведено от Южна Африка в Международния съд, в което тя обвинява Израел в извършване на геноцид в Газа, и чрез "евентуално признаване на палестинска държава в бъдеще".

"След най-тежкото клане на евреи след Холокоста в Ирландия има хора, които упорито държат да бъдат от грешната страна на историята", се казва още в изявлението, намеквайки за нападенията на Хамас в Южен Израел, при които загинаха 1200 души, предимно цивилни.

Оттогава насам военната офанзива на Израел е отнела живота на повече от 33 000 души в Газа, предимно цивилни, и е създала остра хуманитарна криза.

Ирландия и Испания написаха писмо до ръководителя на Европейската комисия, в което поискаха "спешен преглед" на това дали Израел спазва задълженията си в областта на правата на човека.

Харис заяви, че Санчес е желан гост в Дъблин. "Той ще бъде първият правителствен ръководител, когото ще посрещна в правителствените сгради, и очаквам с нетърпение да имам възможността да обсъдя с Педро въпроса за признаването на държавата Палестина и по-широки въпроси, включително това писмо", каза той.

Фон дер Лайен посочи, че има възможност на следващата среща на върха на външните министри на ЕС "да се обсъдят и разгледат тези въпроси", заяви Харис.

"Не става въпрос за нищо друго, освен да се гарантира спазването на международното право в областта на правата на човека. И че то се спазва", каза той. /БГНЕС