Испания конфискува 25 тона хашиш, скрити в камион

Испанската полиция конфискува 25 тона хашиш на стойност 50 млн. евро, скрит в камион от Мароко, което е най-големият подобен случай от близо десетилетие, съобщиха официални лица, цитирани от АФП.


Наркотиците са били скрити в 22 дървени кабини в камиона, пристигнал на южното пристанище Алхесирас и пътуващ за Перпинян в Южна Франция, съобщиха в съвместно изявление полицейските и митническите власти.

В документите на камиона се твърди, че той превозва пъпеши, но превозното средство е било предназначено за проверка от полицейски служител, който патрулирал на пристанището с помощта на куче ефрейтор.

Това е най-голямата конфискация на хашиш, открит в превозно средство в Испания от 2015 г. насам, когато полицията откри близо 48 тона в два камиона, също в пристанището на Алхесирас, се казва в изявлението.

При последния случай полицията е арестувала шофьора на камиона, който е изправен пред съдия за разпит.

Испания е един от основните входни пунктове за наркотици в Европа предвид тесните й връзки с Латинска Америка и близостта й с Мароко.

Латинска Америка е основният източник на кокаин, а Мароко е ключов източник на хашиш - лепкаво кафяво вещество, произведено от смолата на растението канабис. /БГНЕС