Испания няма да участва в мисия на ЕС в Червено море

Испания няма да участва в евентуална военноморска мисия на Европейския съюз за защита на корабоплаването в Червено море след нападенията на йеменските бунтовници хути, заяви министърът на отбраната Маргарита Роблес, предаде АФП.


"Все още не знаем дали Европейският съюз ще направи нова мисия", но ако това стане, "Испания няма да участва в нея в Червено море, защото вече участва в 17 мисии", заяви Роблес.

"Позицията на Испания по този въпрос винаги е била ясна", каза тя.

Следващата седмица страните от ЕС ще обсъдят план за създаване на военноморска мисия, която да помогне за защитата на корабоплаването в Червено море от подкрепяните от Иран хути, които започнаха нападения срещу кораби в отговор на израелските бомбардировки срещу бойците на Хамас в Газа.

Предложението, което се обсъжда в Брюксел от няколко седмици, беше внесено преди американските и британските сили да нанесат удари по Йемен, контролиран от бунтовниците.

Всяко усилие на ЕС ще се стреми да допълни водената от САЩ коалиция, която включва няколко държави от блока и която вече действа по жизненоважния морски път.

Подробностите за размера и обхвата на евентуалната мисия на ЕС все още предстои да бъдат уточнени, а европейски дипломати заявиха, че първото обсъждане ще се проведе в Брюксел на 16 януари.

Миналата година ЕС първоначално обмисляше план за разширяване на своята мисия "Аталанта", насочена към защита на корабоплаването край Сомалия, но този ход беше блокиран от Испания.

Макар да не беше посочена причина, испанските медии съобщават, че решението за неучастие е продиктувано от вътрешната политика.

Социалистическият министър-председател на Испания Педро Санчес управлява в коалиция на малцинството с твърдолявата партия "Сумар", която по принцип се противопоставя на външната политика на САЩ.

Подкрепяните от Иран хути извършват все повече нападения срещу свързаните според тях с Израел кораби по ключовия международен търговски маршрут от 7 октомври насам, когато безпрецедентната атака на Хамас срещу Израел предизвика войната, която все още бушува в обсадената Ивица Газа. /БГНЕС