Испания призна паспорта на Косово, но не и независимостта му

Мадрид признава паспортите, след като на 1 януари влезе в сила дългоочакваната визова либерализация на Европейския съюз, която позволява на косовските граждани да пътуват в европейската зона без визи, предаде АФП.


Новият режим позволява на косоварите да влизат в Шенгенската зона без визи за период до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период.

Досега Испания беше единственият член на ЕС, който отказваше да признае независимостта на Косово и също така отказваше влизане на притежатели на косовски паспорти, дори ако те са получили шенгенска виза.

"Испания прилага тази мярка като член на Шенгенското пространство, както и всички държави, които не признават Косово в рамките на Европейския съюз - и много други по света - които признават тези обикновени паспорти, без това да означава признаване на Косово", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

"Позицията на Испания не се е променила. Испания все още не признава суверенитета или независимостта на Косово, защото не признаваме едностранни декларации за независимост", добави той.

Испанското правителство отдавна се бори със собствените си движения за независимост в Каталуния и Страната на баските.

Тя е една от петте държави от ЕС, които не признават балканската държава, обявила независимост от Сърбия през 2008 г. Останалите са Кипър, Гърция, Румъния и Словакия.

Албарес обаче подчерта, че Мадрид "никога няма да бъде пречка за диалога между Белград и Прищина".

На 6 януари заместник министър-председателят на Косово Бесник Бислими приветства признаването от Мадрид на косовските паспорти и написа във Facebook: "Добрите новини продължават за нашите граждани и нашата страна".

Косово, което има население от около 1,8 млн. души, беше последната от шестте държави от Западните Балкани, която получи безвизов режим. Преди това косовските граждани имаха право да посещават само 14 държави по света без виза.

Този ход на ЕС се възприема в Прищина като още една стъпка към пълното признаване и като стимул за амбициите на страната за присъединяване към Европейския съюз. /БГНЕС