Испания регистрира най-горещата пролет в историята си

В Испания е регистрирана най-горещата пролет от началото на записите, като средните температури са с почти два градуса по Целзий по-високи от средните, съобщи националната метеорологична агенция AEMET.

"Пролетта на 2023 г. беше най-горещата пролет в Испания", заяви тя, като се позова на тримесечния период, започнал през март.

Страната вече изпитва продължителна суша, която засегна ключовия ѝ селскостопански сектор.

Средната температура е била "14,2 градуса по Целзий, което е било с 1,8 градуса по-горещо" от нормалното, заяви агенцията, цитирана от АФП.

„Това е изключително висока температура, която надвишава с 0,3 градуса температурата от 1997 г. - най-горещата пролет досега", добави тя.

В края на април Испания преживя сериозна гореща вълна, като температурите на места бяха с до 20С по-високи от средните.

Световната метеорологична служба (WWA), чиито учени изследват връзката между екстремните метеорологични явления и изменението на климата, нарече това събитие "изключително".

Екстремните горещини, които обхванаха Иберийския полуостров и части от Северна Африка, доведоха до рекордно високи температури за април, като в Южна Испания живакът достигна 38,8С. Тогава AEMET заяви, че това е най-сухият и най-горещ април в Испания от началото на записите през 1961 г.

От средата на май обаче сушата леко намаля с настъпването на необичайно влажен период.

"Почти до средата на май нямаше дъжд", каза говорителят на AEMET Рубен дел Кампо. "С дъждовете през втората половина на май ситуацията малко се облекчи."

Въпреки това сушата, "която се измерва в по-дългосрочен план, не е преодоляна". /БГНЕС