Испания залови кокаин, предназначен за „Балканския картел“

Испанската национална полиция, при съвместна операция с митнически служители в южното пристанище Алхесирас, залови почти тон кокаин, скрит в контейнери и доставен от Южна Америка, като наркотикът е принадлежал на "Балканския картел", съобщи полицията на сайта си.


„Балканският картел“ в момента е най-активният на европейско ниво“, се посочва в съобщението. Полицията твърди, че латиноамерикански банди изпращат кокаин, скрит сред легални стоки в контейнери, пристигащи с кораби в испанските пристанища. Акцията започна след сигнал за пристигането на контейнер със "значително количество кокаин" в Алхесирас в провинция Андалусия, едно от най-големите пристанища в Испания. Агентите, които отдавна разследват дейността на "Балканския картел", също са имали информация, че тази група, съставена от граждани от бивша Югославия, е търсила начин да преработи този кокаин.

В същото време те получават предупреждение от Колумбия, че еквадорски кораб, който спира в Колумбия, планира да транспортира кокаин до пристанище в Испания. Агентите идентифицирали номера на кораба и когато той доплавал в Алхесирас, следователите отворили контейнерите и открили 415 килограма от наркотика.

Въз основа на нова информация те научили, че в Алхесирас пристига друг контейнер с наркотици, така че в него открили още 500 килограма кокаин, посочва се в съобщението. „Трудностите при изследването на членовете на тези организации са в тяхната мобилност. Те са в състояние да пропътуват хиляди километри, за да проведат среща. Разследването продължава, за да бъдат идентифицирани всички членове на мрежата и да бъдат арестувани", каза испанската полиция. /БГНЕС