Испанска военна фрегата отплава за Черно море

Испанската фрегата „Блас де Лезо“ отплава към Черно море от военноморската база „Ферол“, която се намира на атлантическия бряг, предаде БГНЕС.

Фрегатата ще бъде се присъедини към силите на НАТО в Черно море, което се превръща в зона на сериозна конфронтация между Алианса и Русия заради Украйна.

БГНЕС припомня, че по искане на НАТО испанският министър на отбраната Маргарита Роблес заяви, че нейната страна ще ускори разполагането на военни сили в Черно море.

Планираното участие на Испания в постоянните военноморски групи на Алианса е изместено с няколко седмици напред. Освен това през февруари в България ще бъде разположен отряд от изтребители Eurofighter. Това е мисия, която охранява въздушното пространство на съюзниците в условията на постоянно присъствие на руски самолети, които летят неидентифицирани.

По-късно стана ясно, че освен Испания и Нидерландия планира да изпрати два свои мо-дерни изтребителя от пето поколение F-35 и помощен персонал в България в рамките на засилената мисия на НАТО за Air Policing.

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви в събота, че Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия. Той уточ-ни, че предстоящата ротация на силите на Испания ще се случи в близките дни през следващата седмица. „За което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планирана за периода април-май. Става въпрос за ротация в единия случай от 5 до 7 самолета, в другия случай – два самолета. В случай испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter от четвърто поколение, а холандският контингент с изтребители F-35 от пето поколение", обясни министър Янев. /БГНЕС