Испанската гимназия в София е с най-добри резултати от матурата по БЕЛ

Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години. Това показват резултатите от матурите през майската сесия на 2021 г.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52,44 точки, което отговаря на оценка добър (4,14). Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години, заявяват от Министерство на образованието.

Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено.

Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети.

Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г. Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това през последната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат матури – средно 55,3 точки. Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи и стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.

Многогодишните усилия на учителите по български и литература и фокусът върху умението да се формулира теза дават резултат. Покачва се процентът на зрелостниците с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретна тема. Тази година те са 45,06% при 38,77% през миналата и 32,44% през 2019 г.

Дванадесетокласниците обаче все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се е справил с тази задача.

Слабите оценки по български език и литература са по-малко отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок - 3331. По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет – 5732, което е спад спрямо 2020 г. (6283).

Пълни отличници от двата задължителни изпити са 39 зрелостници.

Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София води класацията на училищата с най-добри резултати на изпита по български език и литература. Следват ги 91-а немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов“ в София и Първа езикова гимназия във Варна.

В първата петица по региони традиционно са София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра. /БГНЕС