Испански лекари трансплантираха сърце на двумесечно бебе

Животът на двумесечно испанско момиченце беше спасен чрез новаторска операция. Лекарите трансплантираха малко сърце, което е спряло да бие, от донор с различна кръвна група, съобщи Gregorio Marañón Hospital .

"Магията се случи два пъти", каза Хуан Мигел Гил Хаурена, ръководител на детската сърдечна хирургия в мадридската болница, обяснявайки, че подобни техники не са съществували за малки деца преди три години и никога досега не са били използвани при толкова малко бебе.

Операцията отваря нови пътища в медицината за спасяване на повече бебета, които се нуждаят от трансплантация на сърце, но са твърде малки, за да се използват камерни поддържащи устройства, докато не получат съвместим донор.

Сърцето на донорът е спряло да бие за няколко минути, което наложило процедура за възстановяване. Болницата не разкри повече подробности за донора.

Спасеното момиченцето Наяра е диагностицирано с вродено сърдечно заболяване още преди да се роди, като преди операцията то тежи само 3,2 килограма.

„Тя е най-малкото бебе, което сме имали за трансплантация на сърце, и 24 часа преди операцията състоянието й много се влоши. Ако нямаше (трансплантация на) сърце, сигурно нямаше да е тук “, каза Мануела Камино, ръководител на детското отделение за сърдечна трансплантация.

Наяра се възстановява в болницата.

За миналата година Испания е световен лидер в трансплантациите с 37,4 донора на милион души, според глобалната база данни за донорството и трансплантацията на Световната здравна организация (СЗО). /БГНЕС, Евронюз

Мадрд / Испания