Испанския крал се среща с партийните лидери за формирането на правителство

Испанският крал Фелипе VI провежда срещи с партийни лидери, за да излезе от задънената улица около формирането на ново правителство след неубедителните избори миналия месец, предаде АФП.


Испания се управлява от служебно правителство с ограничени правомощия, ръководено от Педро Санчес, от 23 юли, след като общите избори не дадоха ясно мнозинство.

Въпреки че неговата социалистическа партия завърши на второ място след консервативната "Народна партия" (НП), тя има повече потенциални партньори и следователно по-добри шансове.

Санчес се опитва да спечели гласуване за институция в парламента, което определя кой ще формира правителството, с подкрепата на крайнолевия си партньор “Сумар“ и по-малки регионални партии, включително сепаратистите в Каталуния.

Кандидатът на Социалистическата партия за председател на парламента беше избран миналата седмица от коалицията, третата по сила длъжност в Испания след краля и министър-председателя.

Лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхо обаче твърди, че тъй като неговата партия спечели най-много места, 137 от 350 в парламента, той трябва да бъде помолен от краля да състави правителство.

НП, дори с подкрепата на крайнодясната "Вокс", все още няма да достигне 176-те гласа, необходими за мнозинство.

Феликс Боланос, министър в кабинета на Санчес, каза вчера, че би било "загуба на време" номинацията на Фейхо да се подложи на гласуване за институция, тъй като е невъзможно да си осигури достатъчно подкрепа.

Кралят започна разговори с по-малки партии и ще се срещне с основните партийни лидери утре, завършвайки с Фейхо.

Традиционно спечелилият най-много места е поканен да състави правителство, но кралят може да избере други лидери, ако се окаже, че те са в по-добра позиция да осигурят стабилен кабинет.

След това номинираният партиен лидер трябва да спечели гласуването, за да встъпи в длъжност.

Ако все още има задънена улица два месеца след първото гласуване, кралят трябва да свика нови избори. /БГНЕС