Испанските социалисти постигнаха коалиционно споразумение със "Сумар"

Испанската социалистическа партия и твърдо лявата формация "Сумар" постигнаха коалиционно споразумение за съставяне на ново правителство, съобщиха и двете партии, като споразумението включва предложение за намаляване на работното време без промяна на заплатите.

Споразумението дойде, след като изпълняващият длъжността премиер Педро Санчес се срещна с лидера на "Sumar" и действащ министър на труда Йоланда Диас ден по-рано. Санчес се нуждае от подкрепата на 33-мата депутати от долната камара на "Сумар" - както и на други партии, включително някои, които се застъпват за независимост на Каталуния и Баска - в опита си да поднови мандата си като премиер.

„Тази управленска сделка за четиригодишен законодателен мандат ще позволи на страната ни да продължи да расте по устойчив начин и с качествена заетост, развивайки политики, основани на социална и климатична справедливост, като същевременно разширява правата, феминистките завоевания и свободи“, заявиха партиите в съвместно изявление.

Споразумението също така включва планове за намаляване на младежката безработица, укрепване на системата за обществено здравеопазване, насърчаване на общественото жилищно настаняване, повишаване на целите за намаляване на емисиите и данъчна реформа, насочена към банките и големите енергийни компании, се добавя в изявлението.

Въпреки че подкрепата на "Сумар" е от решаващо значение, тя не е достатъчна, за да осигури институцията на Санчес в долната камара. Той все още се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратисти, които настояват за закон за амнистия и масово помилване на хора, замесени в неуспешния опит за независимост на региона през 2017 г.

Ако социалистите и партиите за независимост на Каталуния не успеят да постигнат споразумение, страната ще отиде на нови избори през януари, на които гласоподавателите биха могли да дадат на една центристка и крайнодясна коалиция абсолютното мнозинство, което тя изпусна на косъм на последния вот през юли 23. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон