Испанското правителство е подложено на атаки заради „секс под прикритие“

Испанското правителство е подложено на натиск заради твърденията, че полицейски служители са се внедрявали в крайнолеви и зелени групи и са правили секс с активисти, за да спечелят доверието им и да получат информация.

Скандалът избухна, когато каталунската медия La Directa съобщи през януари, че полицейски служител, представящ се с името Даниел Ернандес, е имал сексуални отношения с различни членове на крайнолеви движения от 2020 г. насам.

Според алтернативното издание, базирано в каталунската столица, интимните отношения в един от случаите са продължили близо година.

Шест жени са подали жалба срещу офицера, обвинявайки го в сексуално насилие. Те твърдят, че сексуалното им съгласие е било получено въз основа на лъжи.

Един от адвокатите на жените, Мирея Саласар, заяви пред АФП, че целта на жалбата е „да се разбере докъде стигат тези практики, които според нас нямат никакво правно оправдание“.

Скандалът се задълбочи, след като миналата седмица мадридският клон на климатичната активистка група Extinction Rebellion заяви, че е била инфилтрирана жена полицай, която „е имала сексуални отношения с поне един от членовете му“.

Аферата напомня за случая във Великобритания с Кейт Уилсън, активистка за опазване на околната среда, която е била подмамена да влезе в сексуална връзка с офицер под прикритие в продължение на почти две години.

В знаково решение през 2021 г. трибуналът заключи, че полицията е нарушила човешките ѝ права.

Морална граница?

В Испания случаят „Ернандес“ предизвика възмущение, особено в североизточния регион Каталуния, който през 2017 г. предизвика най-тежката политическа криза в страната от десетилетия с неуспешен опит за независимост.

То идва, след като миналата година централното правителство на Испания призна, че е шпионирало мобилните телефони на 18 каталунски сепаратистки лидери, използвайки израелски шпионски софтуер „Пегас“.

„Къде е вашата морална граница, къде е вашата етична граница?“ Габриел Руфиан, високопоставен депутат от каталунската сепаратистка партия Републиканска левица /РЛК/, попита испанския министър-председател Педро Санчес миналия месец по време на дебат в парламента.

„Това не е само заплаха за политическите свободи, идеологическите свободи, но също така - изглежда - и за сексуалните свободи“, добави той, като се позова на случая с полицая под прикритие от Барселона.

Лявото коалиционно правителство на малцинството на Санчес редовно разчита на РЛК, за да приема закони в парламента.

Критики дойдоха и от крайнолявата партия „Подемос“, която е младши коалиционен партньор на социалистите на Санчес.

„Това е насилие срещу жените“, заяви държавният секретар по въпросите на равенството Анхела Родригес от „Подемос“ пред каталунската радиостанция Rac1.

„И смятам, че колкото по-скоро разберем какво се е случило и справедливостта може да възтържествува, толкова по-добре ще бъде за репутацията на службите за сигурност“, добави тя.

„Беше шок“

Скандалът идва в момент, когато правителството на Санчес се бори с намаляваща подкрепа преди регионалните избори през май и общите избори в края на годината.

Министерството на вътрешните работи и полицията отказаха да коментират пред АФП обвиненията.

Но по време на неотдавнашен дебат в парламента министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка отхвърли обвиненията на РЛК за „незаконни дейности“ на полицията като „лъжа“.

Съобщава се, че полицията под прикритие е проникнала и в крайнолява група в средиземноморското пристанище Валенсия, както и в група за жилищни права в Барселона, наречена „Resistim al Gotic“, въпреки че в тези случаи няма твърдения за неправомерни сексуални отношения.

Според La Directa полицейски служител, наричащ себе си Марк Ернандес, се е представял за активист на „Resistim al Gotic“ в продължение на почти две години, преди изданието да го разобличи през юни.

„Когато информацията беше разкрита, това беше шок“, казва Марти Кусо, член на групата, пред АФП.

„Не сме подозирали нищо, не сме имали никакви улики, че лицето може да е полицейски служител“, допълва той. /БГНЕС