Истината кой е Гоце Делчев вече е достъпна от всяка точка на света

Специално създаден сайт с документи, написани собственоръчно от Гоце Делчев, разкрива тайната на неговата личност, революционните му борби, и множество лични детайли и взаимоотношения. Сайтът https://gd.archives.bg/ е създаден от Държавната Агенция „Архиви“.

„Отдавна имахме идея съвместно с македонските ни колеги да създадем сайт за Гоце Делчев. Впоследствие – по разбираеми за мен причини, те – без да отказват да се включат, на практика спряха да работят по тази идея. По-късно с тях реализирахме друга идея – за балкански фотографи от края на 19 и началото на 20 в. – една хубава изложба, която и в момента върви в страната“, разказа в интервю за БГНЕС председателят на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев.

„Ние, като държавна Агенция „Архиви“ започнахме самостоятелно да работим по реализацията на сайта за Гоце Делчев, като мога да кажа, че действително успяхме в този сайт, който е достъпен за всеки от всяка точка на света, да съберем всичко, което е излязло от ръката на Гоце Делчев. Има и шифровани негови писма, обаче, които не са включени в сайта, тъй като не са дешифрирани. Шифърът е известен, така че ако някой има желание да започне работа, ние ще предоставим самите писма“, посочи доц. Груев.

Сайтът е създаден в партньорство с Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Регионалния исторически музей в Благоевград.

Идеята за създаването на сайта идва от желанието на авторите му не те да обясняват кой е Гоце Делчев и с какво се е занимавал, а документите му сами да говорят за него. „Целта на целия този труд е не ние да казваме какъв е Гоце Делчев, а всеки, който има интерес към неговата личност, към епохата му, към историята на ВМРО, да контактува директно с тези документи. Да може да види на какъв език е писал, какъв е бил неговият почерк, какъв е бил интимният свят на този човек. Защото обикновено големите исторически фигури биват представяни като икони, но всъщност Гоце е един изключително земен и приветлив човек, с жив контакт с партньорите, на които пише. Основната част от тези писма са до пунктовите началници на организацията му в Кюстендил, в Дупница, в Лъджене, както и до задграничните представители на организацията в София“, заяви доц. Груев.

Сайтът включва и малко познати документи, които се отнасят за него, и дават контекст. Някои от тях се публикуват за първи път, но като цяло вече публикуваните са познати на публиката. В наше издание от 2003 г. това, което касае взаимоотношенията му със задграничното представителство в София, са публикувани. Целта на авторите на сайта е да разширят съдържанието му с документи, в които Гоце е адресат.

В ДА „Архиви“ се съхраняват и видеодокументи, свързани с Иван Михайлов, които са били дарени от неговата последна секретарка Вида Боева. Тя предоставя 19 касети с негови видеоинтервюта. „Те са изключително любопитни и не са показвани на българската публика. В момента работим по студио за дигитализация на аудио и видео документи на магнитни ленти, които ще бъдат дигитализирани, като надеждите са те да видят бял свят пред широката публика още след Нова година. Най-интересните документи, които сайтът предлага, разкриват детайли и любопитни фрагменти около чисто приятелските му взаимоотношения с този кръг от революционери и съмишленици, които всъщност са изключително ценни“, завърши доц. Груев. /БГНЕС

С този сайт на практика е събрано на едно място всичко, което е излязло изпод ръката на Гоце Делчев и се съхранява в българските и македонските архиви. „Допускам, че в някои други архивохранилища в РС Македония би могло да има и още няколко документа, но поне всички, които се намират в България, са плътно покрити и показани“, добави директорът на ДА „Архиви“.