Историческата комисия обсъди учебниците по история и общото честване на Гоце Делчев

Вчера и днес Комисията по исторически и образователни въпроси проведе своето 20-то заседание. По предварително изготвен дневен ред членовете на Комисията обсъдиха учебниците по история за периода на Средновековието и евентуалното съвместно честване на Гоце Делчев, съобщиха днес следобед от Министерството на външните работи (МВнР).

От македонското МВнР съобщиха, че по отношение на учебниците по история темата на разговора е била средновековните църковни институции и тяхното значение за християнството и славянската писменост и култура.

„Предвид продължителността на дискусията по тази тема, членовете на Комисията не отваряха други теми. Дискусията по тази и други теми за учебниците по история ще продължи на следващото заседание, което трябва да се проведе в края на октомври тази година“, се казва в съобщението на МВнР от македонска страна.

Тази двудневна среща в Скопие премина без пресконференция и изявления пред медиите на членовете на двата екипа в съвместната комисия.

Преди два дни бяха извършени промени в екипа на РС Македония. Част от него стана Димитър Лоровски – историк и професор в Института за национална история, който зае мястото на Ванчо Георгиев, напуснал комисията миналата година.

През август смесената българо-македонска комисия по исторически въпроси прие и публикува препоръки за учебниците по история за VI клас в Република Северна Македония и за V клас в България, както и препоръки за общо честване на дейците Свети Кирил и Методий, Свети Климент, Свети Наум и Цар Самуил. Тези препоръки бяха приети от Съвместната междуправителствена комисия, създадена по клауза в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Скопие и София. /БГНЕС