Исторически "циклон-бомба" сковава Северна Америка

Изключително студеното време в Северна Америка се дължи на явление, наречено "циклон-бомба", предаде АФП.

Националната метеорологична служба на САЩ заяви, че това "събитие, което се случва веднъж на поколение", може да се превърне в смъртоносно и вече чупи рекорди за студено време. Температурите падат до минус 53ºC в Западна Канада, -38ºC в Минесота и -13ºC в Далас.

В субтропичната северна част на Флорида дори вали сняг.

Бомбеният циклон е бързо засилваща се буря, която се появява, когато въздушното налягане спадне с 20 или повече милибара в рамките на 24 часа.

Това обикновено се случва, когато топла въздушна маса се сблъска със студена, съобщава Националната океанска и атмосферна администрация.

Този път въздухът от Арктика се сблъска с тропическия въздух от Мексиканския залив, образувайки депресия, носеща дъжд и сняг.

Това, което прави тази буря необикновена, е колко бързо е спаднало налягането - 40 милибара за 24 часа, според метеоролога Ян Амис.

"Това доведе до развитието на екстремни условия за буря ", каза Сирил Дюшен, метеоролог от френския метеорологичен канал.

Безпрецедентният характер на тази буря идва от интензивността и екстремността на нейните ниски температури, каза Дюшен.

"Това я прави изключителна", каза той.

Бурята е предизвикала "потапяне на полярния вихър", при което особено студена въздушна маса от Арктика се насочва на юг към по-ниските, по-топли географски ширини.

В резултат на това температурите се понижават главоломно - например в Денвър температурите са паднали с 33ºC за едва седем часа.

Националната метеорологична служба на САЩ предупреди, че подобен студ може да доведе до измръзване на откритата кожа в рамките на няколко минути, хипотермия и дори смърт, ако човек е изложен на тези условия твърде дълго.

Това прави всяко пътуване "опасно" и дори "невъзможно", допълва тя. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ