Историческо злато за ансамбъла ни в многобоя на Световното за девойки в Клуж-Напока

Ансамбълът на България за девойки се окичи със злато в многобоя на Световното първенство, което се провежда в Клуж-Напока (Румъния). Надпреварата при ансамблите завърши с пет въжета и пет топки. Нашите бяха в състав: Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова. Блестящо изиграни композиции и с актив от 62.050 (31.750 на 5 топки и 30.300 на 5 въжета), грациите на Кристина Илиева и Жанина Иванова заслужено стигнаха до триумф. Това е първа титла в историята за страната ни от шампионата при девойките.

Сребърният медал отиде при ансамбъла на Израел с резултат от 61.900. 59.400 бяха достатъчни на Азербайджан да се поздравят с бронза.

Съдия за България в ансамбловата надпревара е Християна Тодорова, която бе в панела за артистичност на пет въжета. Водач на делегацията ни и неотлъчно до момичетата е вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Невяна Владинова. Член на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика е Мария Петрова, която е и вицепрезидент на комитета и на БФХГ.

Страната ни имаше още поводи за радост. Отборът ни в състав: Елвира Краснобаева и Никол Тодорова в индивидуалната надпреварата, и ансамбъл-девойки в състав: Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова, са новите абсолютни световни шампионки в отборната надпревара. България събра общ актив от 181.000 и заслужено се поздрави със златния медал в отборното класиране. Сребърните отличия са за отбора на Израел с общ резултат от 180.350. Бронзът отиде при отбора на Румъния със 179.100.

Днес е последният ден от надпреварата в румънския град. В индивидуалното Елвира Краснобаева ще участва във финалите на обръч и топка, а Никол Тодорова - на лента. Ансамбълът ни ще се бори за медалите на пет въжета, като по-късно ще се включи и в спора за титлата на пет топки. /БГНЕС