Историци: Фашизмът никога не идва на власт в България

Фашизмът никога не идва на власт в България. Фашистките организации не участват в управлението на страната през целия период от 20-те години до есента на 1944 г.

Това се казва в становището на водещите български историци, изпратено до Агенция БГНЕС.

Становището е подписано от: проф. Даниел Вачков, Николай Поппетров, проф. Ангел Димитров, доц. Наум Кайчев, проф. Иван Илчев, проф. Веселин Янчев, проф. Ивайло Знеполски, Ангел Джонев, доц. Александър Гребенаров и др.

Българските историци подчертават, че в България не се създава водеща фашистка партия, която да има възможността да претендира за политическата власт. Установеният след 1934 г. режим не се ръководи от фашистка партия, не излъчва фашистки водач. Нещо повече той е в противоборство с фашистките организации, отбелязват историците.

„Режимът няма и фашистка идеология. Колкото и да е странно, той изобщо не създава систематизирана идеология. Управлението на страната от 1934 до 1944 е авторитарно, но не и фашистко. За цялото десетилетие на своето съществуване политическият режим си остава изцяло безпартиен“, категорични са водещите български историци. /БГНЕС