Историята на овцата с най-тежкото руно в света

Мериносовата овца Крис, известна с това, че е овцата с най-тежкото руно в света, почина в Австралия, предаде BBC.

Животното предизвика световно внимание през 2015 г., след като бе забелязано в дивата природа, носещо това, което беше описано като „вълна на шест години“. Последва животоспасяваща прическа, при оформянето на която стригачът свали 41,1 кг руно - по-късно потвърдено като световен рекорд.

Днес неговите стопани във ферма в Нов Южен Уелс заявиха, че е починал от старост.

„Ние сме с разбити сърца от загубата на тази сладка, мъдра, приятелска душа“, написа нейното убежище „Малкия дъб“ в социалните мрежи.

Когато бил открит, се е смятало, че Крис е на 10 години - сравнително средна възраст за мериносова овца. Той спечели много фенове, след като бе забелязан и спасен близо до Канбера преди четири години. Тогава експерти по отношение на хуманното отношение към животните предупредиха, че теглото на вълната - почти пет пъти над нормалния размер - представлява риск за здравето му. По-късно руното бе отстранено от националния шампион по стригане на овце - Йън Елкинс, който заяви, че никога не е виждал подобно нещо за 35 години работа.

Стотици австралийци доброволно пожелаха да вземат овцата, а „мамутското палто“ по-късно бе изложено на показ в Националния музей на Австралия. Историята е описана и в книжка с картинки.

Собственикът на „Малкия дъб“ добави, че макар Крис да е бил най-известен с руното си, за персонала той е бил „много, много повече“. /БГНЕС