ISW: Атаката в Татарстан е повратна точка във военните способности на Украйна

Нападението на Украйна с безпилотен самолет срещу промишлени съоръжения в руската република Татарстан бележи съществен обрат в способността на Киев да нанася удари на далечни разстояния дълбоко в руската територия, посочва Институтът за изследване на войната /ИИВ/ (Institute for the Study of War /ISW/) в последния си доклад.


Украинските сили нанесоха удари по фабрики за дронове в татарстанските градове Елабуга и Нижнекамск, съобщи на 2 април Агенцията за военно разузнаване на Украйна (ГУР). Елабуга се намира на 1200 км от руско-украинската граница.

През последните седмици украинските военни използваха безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, за да атакуват успешно редица руски петролни рафинерии. Ударът от 2 април е първата подобна атака на Украйна в Татарстан.

"Отдалечеността на целите от границите на Украйна представлява значителна промяна в демонстрираните от Украйна възможности за нанасяне на удари на далечни разстояния далеч в руския тил", заяви ИИВ.

На 1 април министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров обяви, че Украйна е произвела ударни безпилотни летателни апарати, способни да прелитат над 1000 км. Киев е увеличил усилията си за увеличаване на вътрешното производство на дронове, като целта му е през 2024 г. да произведе 1 милион броя.

Не всички съюзници на Киев одобряват "настъплението" на Украйна срещу руската петролна индустрия. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Вашингтон "нито е подкрепял, нито е давал възможност за нанасяне на удари от страна на Украйна извън нейната територия".

През март "Файненшъл таймс" съобщи, че САЩ са предупредили Украйна да спре да атакува руските петролни рафинерии, поради опасения, че ударите могат да повишат световните цени на петрола.

Президентът Володимир Зеленски посочи, че атаките срещу руски петролни и оръжейни съоръжения са легитимна военна стратегия и че Украйна има право да използва собствените си оръжия за самозащита.

ИИВ подкрепя аргументите на Зеленски.

"ИИВ продължава да смята, че подобни украински удари са необходим компонент от кампанията на Украйна за използване на асиметрични средства за деградиране на индустриите, които снабдяват и поддържат руската армия", обясниха анализаторите. /БГНЕС