ISW: Чеченските войници заемат мястото на Вагнер

Бойците от руския регион Чечения под командването на лидера Рамзан Кадиров вероятно са получили заповед да поемат водеща роля в сраженията в Украйна през седмицата, заяви Институтът за изследване на войната (ISW).


Според мозъчния тръст, базиран във Вашингтон, руските военни командири вероятно са наредили на чеченците да се включат в битката след изтеглянето на наемническите сили на "Вагнер" от разрушения град Бахмут.

Кадиров заяви по-рано, че силите му са получили нови заповеди и ще се разгърнат в "активни бойни действия", за да "освободят" редица населени места, след като са поели отговорност за фронтовата линия в югоизточната част на Донецка област в Украйна, която включва Бахмут.

„Чеченските специални сили се подготвят за настъпателни операции преди очакваната контраофанзива на Украйна за отвоюване на територия от руските сили“, каза той.

Заявеното завръщане на чеченските сили към настъпателни операции ще прекъсне близо едногодишното прекъсване на Кадиров от участие в бойни операции с висока интензивност в Украйна.

Чеченските бойци действаха предимно в райони зад фронтовата линия след участието им в кървавите сражения в украинските градове Мариупол, Северодонецк и Лисичанак.

"Кремъл може да възприема чеченските части като неизползвана щурмова сила, която може да възстанови способността на Русия да поддържа едновременни настъпателни усилия по няколко оси на настъпление", добави ISW. Въпреки това институтът отбеляза, че ако съобщенията за 7000 чеченски войници в Украйна са верни, силите на Кадиров няма да разполагат с численост, "която да позволи успешно провеждане на множество значителни настъпателни операции".

Описвайки се като "пехотинец" на руския президент Владимир Путин, Кадиров и преди е разполагал силите на Чеченската република в подкрепа на руските военни операции в Сирия и Грузия.

Съобщенията за възможното завръщане на чеченските сили идват на фона на засилващия се обстрел на граничния район на руския Белгород, където властите започнаха да евакуират деца от районите Шебекино и Грайворон. /БГНЕС