Италия детронира Полша за първа световна титла във волейбола от 24 години

Италия надигра Полша с 3:1 гейма във финала на Световното първенство по волейбол за мъже. „Скуадрата“ надви действащите двукратни първенци на планетата и съ-домакини на надпреварата след 22-25, 25-21, 25-18 и 25-20 за своята първа световна титла от 24 години насам.

В „Арена Сподек“ в Катовице италианците започнаха по-уверено и имаха добър аванс от четири точки в края на откриващия гейм. Отлична игра на поляците обаче доведе до обрат в гейма и след серия от 8:1 точки тимът на Никола Гърбич излезе с едни гърди напред в резултата. В следващите три части обаче на полето имаше само един отбор и това беше Италия. Водени от разпределителя си Симоне Джанели и диагонала Алесандро Микиелето, съставът на Фердинандо Де Джорджи пое контрола върху събитията с добър сервис и посрещане, които не оставиха шансове на Полша.

Най-резултатен за победителите бе Даниеле Лавия с 19 точки. Микиелето добави 14 пункта, а с 13 се отчете Юри Романо. За „Дружина полска“ Александър Сливка бе над всички с 12 точки, а 11 добави Камил Семенюк, но капитанът Бартош Курек остана с едва осем пункта. Колегата на Курек от другата страна на мрежата Джанели бе избран за МВП на Мондиала, както и за Най-добър разпределител. Джанлука Галаси и Фабио Балазо попаднаха в категориите съответно за Най-добър център и Най-добро либеро. Поляците имат двама играчи в Идеалния отбор – Курек бе определен за Най-добър диагонал на турнира, а Матеуш Биеник – Най-добър център.

За Италия това бе четвърта световна титла, с което те излязоха еднолично на второ място в класацията по трофеи, изоставайки единствено от Съветския съюз, който е шест. Актуалните европейски шампиони триумфираха за първи път след 24 години, когато надигра Югославия с 3:0 гейма във финала през 1998 в Гърция. Поляците остават с три световни титли, след като не успяха да прибавят трето поредно злато от световни първенства след предишните две срещу Бразилия.

Селесао от своя страна грабна първи бронз от Мондиал, след като надигра Словения в малкия финал с 3:1 гейма – 25-18, 22-25, 25-18, 25-18. Уолъс Да Соуза и Йоанди Леал комбинираха за общо 41 точки за победителите, докато Лукас Сааткамп се отчете с 12, пет от които от блокада и три от сервис. За словенците, европейски вицешампиони, Тончек Щерн записа 17 точки, а Клемен Чебул завърши с 14. /БГНЕС