Италия изхвърли Сърбия от ЕвроБаскет 2022

Италия поднесе най-голямата изненада на Европейското първенство по баскетбол до момента, след като елиминира един от фаворитите за трофея Сърбия след успех с 94:86. „Скуадрата“ изхвърли „плавите“, които се надяваха на титла при присъствието на действащия двукратен носител на приза за Най-полезен играч в НБА Никола Йокич, още на осминафиналите в турнира.

Николо Мели (д) вкара 21 точки за победата на италианците.

Срещата започна по-добре за западните ни съседи, които поведоха с осем точки разлика след края на откриващата четвърт. Италианците намалиха изоставането си на шест пункта на почивката, а след нея показаха страхотна игра и след 28-18 в заключителните десет минути на сблъсъка се класираха за четвъртфиналите на надпреварата.

Над всички за победителите бе Марко Спису с 22 точки – 21 добави Никола Мели, 19 отбеляза Симоне Фонтекио, а с 16 приключи Акиле Полонара. За сърбите Йокич завърши с дабъл-дабъл – 32 точки и 13 борби, но усилията му не бяха достатъчни, въпреки че Василие Мицич и Никола Калинич се отчетоха с общо 28 пункта. Италия ще играе с Франция в спор за място на полуфиналите.

Гърция избегна съдбата на Сърбия и се справи с Чехия, макар и трудно, с 94:88. Водени от голямата си звезда Янис Адетокумбо, южните ни съседи губеха с четири точки преди заключителната четвърт, но съумяха да обърнат коравите чехи и да намерят място сред четвъртфиналистите в турнира. Адетокумбо завърши с дабъл-дабъл – 27 точки и 10 борби, а още трима баскетболисти на гърците приключиха с двуцифрен точков актив – Ник Калатес, Костас Слукас и Йоанис Папапетру. За чехите Ян Весели приключи с 21 точки. Гърция ще се изправи срещу Германия в следващата фаза.

Янис Адетокумбо (ц) вдъхнови гърците за успех над Чехия.

Понеделник е почивен ден в програмата на ЕвроБаскет 2022. В останалите два четвъртфинала Испания, която елиминира Литва след продължение, излиза срещу Финландия, докато действащият европейски шампион Словения и Лука Дончич имат за съперник Полша. /БГНЕС