Италия надви Австрия след продължения и продължава напред

Отборът на Италия се класира за четвъртфиналите на Евро 2020, след като победи Австрия с 2:1 след продължения (0:0 в редовното време) в осминафинален сблъсък, игран на стадион "Уембли" в Лондон. Двата тима направиха равностоен двубой, като италианците имаха доза късмет в редовното време, след което използваха класата си в продълженията, за да стигнат до успеха.

Възпитаниците на Роберто Манчини имаха териториален превес от самото начало, но бяха неефективни в атака и не успяваха да използват шансовете си, а и вратарят на Австрия Даниел Бакман бе стабилен. След почивката австрийците погледнаха по-смело в атака и стигнаха до гол в 65-та минута, когато централният нападател на тима Марко Арнаутович се разписа с глава след подаване на Давид Алаба. Радостта на Австрия бе помрачена само след минута, след като преразглеждането на попадението от ВАР показа, че Арнаутович е бил в засада и голът бе отменен. Малко след това момчетата на Франко Фода имаха и претенции за дузпа, но отново ВАР прецени, че има засада преди потенциалното нарушение срещу играч на Австрия.

В крайна сметка до голове на се стигна и мачът влезе в продължения, в които Скуадра Адзура бързо нанесе своя удар. В 95-та минута резервата Федерико Киеза пое отлично подаване по въздух Леонардо Спинацола, елиминира бранител на съперника и с изстрел от воле откри резултата. Десет минути по-късно Киеза асистира на друг играч, влязъл в игра от пейката - Матео Песина, който направи 2:0 с удар по диагонала. Футболистите на Австрия се хвърлиха с всички сили да търсят обрат във второто продължение, но силите им стигнаха за почетен гол в 114-та минута, когато нападателят Саша Каладжич вкара с глава след центриране от корнер на Луис Шауб. Това бе и първият гол, който Италия допуска от повече от 1000 минути игра, след 11 поредни сухи мрежи за четирикратните световни шампиони.

В крайна сметка Италия спечели с 2:1 и се класира за четвъртфиналите, където ще срещне Белгия или Португалия, докато Австрия приключи с участието си на Евро 2020. /БГНЕС