Италия с бунт срещу Ирландия и ЕС заради предупредителните етикети на вината

Италианските власти остро разкритикуваха решението на Ирландия да въведе специални етикети за всички видове алкохолни напитки, които ще напомнят за сериозните последици от пиенето на алкохол за човешкото здраве, по аналогия с предупредителните етикети за опасност от тютюнопушене върху опаковките на тютюневи изделия.

Ирландските власти информираха ЕС за желанието си да въведат такова етикетиране на алкохолни продукти още през юни миналата година. В сряда стана известно, че след шестмесечен „мораториум“ Европейската комисия разреши на Дъблин да използва специални етикети, а скоро в Ирландия върху бутилки алкохол, включително бира и вино, ще има предупреждения, че „алкохолът причинява чернодробно заболяване“ и „Алкохолът е свързан с рака".

Брюксел взе това решение въпреки рязко негативното отношение към ирландската инициатива от Италия, Франция и Испания, които са основните производители на вино в Европа. Тяхната позиция беше подкрепена от още шест страни членки на ЕС.

„Решението на Ирландия да въведе етикет за всички алкохолни напитки, включително италианското вино, е абсурдно... Избор, който пренебрегва разликата между умерено пиене и тежко пиене“, написа в Туитър италианският външен министър Антонио Таяни.

Той каза, че ще се обърне по този въпрос към Европейската комисия и Световната търговска организация. На свой ред ръководителят на италианското министерство на земеделието Франческо Лолобриджида определи подобно решение като груб опит за влияние върху пазара. "Решението на Европейската комисия да позволи на Ирландия да етикетира целия алкохол, включително вино, със здравословни предупреждения, е много опасно. Ние вярваме, че то не цели да гарантира здравето, а да повлияе на пазарите. Тази инициатива идва от страни, където не се произвежда вино и където се злоупотребява със силни алкохолни напитки“, каза той пред репортери.

Италианското външно министерство съобщи, че Таяни и Лолобриджида са изпратили специално писмо до еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, в което са го помолили да се намеси в създалата се ситуация. „Изборът на Дъблин се отразява негативно на свободата на търговията и свободното движение на стоки в рамките на Съюза“, се казва в документа.