Италия спаси около 1000 мигранти

Около 1000 мигранти бяха прехвърлени в две италиански пристанища, след като препълнените лодки бяха застрашени в Средиземно море, се казва в новинарски съобщения. Спасяването дойде в същия ден, когато беше открито тялото на 74-ата жертва на смъртоносното корабокрушение преди близо две седмици - на дете от женски пол между пет и шест години, според информационна агенция AGI. Корабокрушението от 26 февруари, което се случи точно до брега на Калабрия, предизвика остри критики към дясното правителство на премиерката Джорджа Мелони за неспособността му да се намеси навреме за спасяването на хората.

Бреговата охрана, която не отговори на исканията за повече информация, сигнализира в петък, че тече голяма спасителна операция, след като три лодки бяха забелязани да се носят край бреговете на Италия. Ената беше на юг от калабрийския град Кротоне и две по-на юг от Рочела Йоника. Видеоклипове на бреговата охрана, публикувани късно в петък, показват голяма рибарска лодка, която се клати напред-назад в бурно море с десетки хора на палубата, и влекач, който тегли лодката. Тези 487 мигранти на борда са били безопасно прехвърлени до пристанището на Кротоне.

Отделно, кораб на бреговата охрана, превозващ 584 мигранти, акостира в събота сутринта в Реджо Калабрия, след като хората на борда бяха спасени при оказвае на помощ, съобщи агенция ANSA.

Не беше ясно веднага какъв е статусът на третата лодка, идентифицирана от бреговата охрана в петък.

Корабокрушението наскоро постави правителството в отбранителна позиция. В четвъртък Мелони проведе заседание на кабинета в Кутро, близо до мястото на бедствието, и обяви нов указ, който включва по-строги затворнически присъди за трафиканти на хора, но не и нови мерки за спасяване на мигранти.

Нейната крайнодясна партия „Братя на Италия”, която спечели изборите миналата година, обеща да ограничи пристигащите, но в Италия напоследък се наблюдава рязко увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да достигнат бреговете й през опасния средиземноморски път. Министерството на вътрешните работи казва, че над 17 500 души са пристигнали по море досега тази година - почти три пъти повече от броя за същия период на миналата година. /БГНЕС, АФП