Италия търси алтернативи на руския газ в Северна Африка

Италия разширява споразуменията за доставка на газ със северноафриканските страни, за да замени руското гориво. По-специално се залага на Либия, където Eni и местната NOC ще подпишат договор за добив на до 8,7 млрд. куб. м годишно в офшорни зони. Ден по-рано тя подписа и споразумение за изграждането на нов газопровод Galsi от Алжир. Преди това Русия е доставяла на Италия до 40% от общия й внос на газ и Рим възнамерява да замени изцяло тези количества до 2025 г. Анализаторите смятат, че Либия има потенциал да увеличи износа си за Европа.

Либийската NOC и италианската Eni възнамеряват да похарчат близо 8 млрд. долара за разработването на две офшорни газови находища в Средиземно море с производствен капацитет от около 8,7 млрд. куб. м годишно. Компаниите ще подпишат споразумението на 28 януари, заяви ръководителят на NOC Фархат Бенгдара на 23 януари. Г-н Бенгдара обясни пред телевизия Al-Masar, че находищата вече са били проучени в съответствие със споразумение от 2008 г. и се очаква да започнат добив през 2017-2018 г.

Eni и NOC вече имат съвместно предприятие, Mellitah Oil & Gas, което добива газ в Либия от находищата Wafa и Bahr Essalam. Газът от тези находища постъпва в Италия през Средиземно море по газопровода "Зелен поток" с капацитет до 8 млрд. куб. м годишно, но реалният поток през него е много по-малък - около 3,2 млрд. куб. м през 2021 г.

След войната в Украйна и постепенното намаляване на руските доставки Италия се опитва да диверсифицира покупките си на газ чрез привличане на повече втечнен природен газ и увеличаване на доставките по Трансадриатическия газопровод (ТАР) от Азербайджан. Италия внася до 90% от потребявания от нея газ; преди военните действия в Украйна Русия беше най-големият източник на внос с дял от 40%. Целта на Рим е да замени изцяло руските доставки до 2025 г.

През изминалата година Алжир се превърна в най-големия износител на газ за Италия, измествайки руските обеми. Ден по-рано Италия и Алжир подписаха споразумение за изграждане на газопровода Galsi (Алжир-Сардиния-Пиомбино в Тоскана). Очаква се по този начин Италия да увеличи вноса от Алжир от 20 милиарда кубични метра през 2022 г. на 35 милиарда кубични метра до 2030 г. През 2021 г. Италия е внесла 14 млрд. куб. м от тази страна.

Що се отнася до Либия, през декември правителството на страната отмени форсмажорните обстоятелства по проектите за проучване на нефт и газ, причинени от сраженията в страната, и покани международните партньори на NOC да възобновят работата си. Либия разполага с най-големите запаси от петрол в Африка, но енергийната инфраструктура, тръбопроводите и пристанищата са в центъра на въоръжената борба между централното правителство и опозицията. Дейността им често е прекъсвана от сражения, както и от разрушената инфраструктура като цяло. Според оценките на италианските власти Либия има потенциал да увеличи доставките от 2 до 9 милиарда кубически метра газ годишно./БГНЕС