Италия включва военните медици в битката с коронавируса

Италианското правителство се разпореди да бъдат привлечени военни медици и специалисти от военните медицински структури в борбата с пандемията от коронавирус. Това се казва в указ, подписан от президента Серджо Матерела и публикуван днес в "Gazzetta Ufficiale".

„С цел да се противодейства на разпространението на коронавируса през 2020 г. като изключение ще бъдат привлечени на временна основа медици от Въоръжените сили за срок не повече от година“, се казва в документа. Освен това, е обявен призив на военните специалисти в областта на биологията, химията и физиката от военните санитарни структури.

Указът дава право на правителството да използва държавна и частна недвижима собственост за болнични нужди.

По-рано бе обявено, че от днес започва да работи полевата болница в Бергамо, където е регистриран най-голям брой заразени. Подобна структура ще отвори врати и в град Кремона. Специалисти от Китай и САЩ ще помогнат за нейното създаване.

Италия е най-засегната страна в Европа и втора в света след Китай от пандемията от коронавирус. Броят на починалите надхвърли 2500 души. Общият брой на заразилите се от началото на пандемията е над 31,5 хиляди, излекуваните са почти 3000. Темповете на разпространение на коронавирус не намаляват, запазва се високото равнище на смъртност.

От 10 март на територията на цяла Италия е в сила карантина, забранява се придвижването на хора без основателни причини, затворени са училищата, магазините, ресторантите, баровете, спортните и развлекателни заведения. /БГНЕС и ТАСС