Италианец триумфира на 100 м гръб със световен рекорд в Будапеща

Понеделник в унгарската столица Будапеща беше отлична вечер за италианските и румънски плувци, страхотна вечер за тийнейджърите и, както често се случва на световни първенства, добра вечер за опитните американци.

Томас Чекон счупи първия световен рекорд на първенството, след като спечели финала на 100 м гръб за мъже. Това бе второ злато за Италия в Унгария след това на Николо Мартиненги на 100 м бруст в неделя. След около час, италианците ликуваха с трето златно отличие след успеха на Бенедета Пилато в женския финал на 100 м бруст. Пилато бе и втората 17-годишна състезателка с титла в понеделник и трета с медал.

Томас Чекон.

17-годишният румънец Давид Поповичи грабна златото на 200 м свободен стил за мъже. Кейти Ледецки, която на 25 бе най-възрастната победителка за вечерта с три години разлика, си върна титлата на 1500 м свободен стил. Нейната сънародничка Риган Смит триумфира на 100 м гръб.

Чекон спечели титлата на 100 м гръб с време 51.60. Италианският плувец подобри рекорда на американеца Райън Мърфи, който остана втори, на 0.37 сек от победителя. Сънародничката на Чекон – Пилато, изпревари германката Анна Еленд с 0.05 сек, а представителката на Литва Рита Мейлутите се поздрави с бронза на 0.09 сек от италианката.

Кейти Ледецки.

Ледецки доминира на 1500 м свободен стил с време 15:30.15. Нейната сънародничка Кейти Граймс финишира на 14.74 сек зад нея. Ледецки бе спечелила три поредни световни титли в дисциплината преди заболяване да я принуди да се оттегли от финала в Гуандзю през 2019. Тя се пребори за златото на Олимпиадата в Токио миналото лято.

Смит ликува с титлата на 100 м гръб през 2019, но бе трета на Игрите през 2021. Тя се възползва максимално от отсъствието на златната медалистка от Токио Кайли МакКоун и си отмъсти на сребърната медалистка Кайли Мас от Канада, която бе втора този път. С бронза се окичи 17-годишната американка Клеър Кързан. /БГНЕС