Италианска компания за соларни панели с голяма инвестиция в България

Инвестициите в зелена енергия се увеличават все повече в Европа и в света. България също прави стъпки, макар и все още малки, да стане част от общата тенденция. Вярвайки в потенциала на страната ни да се справи с бъдещи вложения и работа по развитие на този сектор, италианският инвеститор Гюнтер Медерле решава да изгради голямо съоръжение за производство на фотоволтаични модули в град Ямбол. Неговата компания „EXE Solar“, чиито производствени мощности се намират в Китай, е специализирана в тази област и продава продуктите си в цяла Европа и в региона на Северна Африка.

Според Медерле България е напълно подготвена за развитие на "зелената идея" и със съответна помощ от правителството страната ни ще може да направи малките стъпки по-големи.

За плановете по изграждане на съоръжението, защо точно България е бил неговият избор и кога ще заработи то, Гюнтер Медерле разказа в специално интервю за агенция БГНЕС.

„От няколко години търсим възможни места в България, от север на юг. Тогава Ямбол попадна в полезрението на инженерът, с когото сме във връзка, Пламен Комитов. Той го избра като потенциална локация там, която се оказа най-благоприятна за нас“, сподели Медерле.

Компанията създава преди години своя база в София, но през периода на COVID, с изтичането на срока на годност или ремонта на нови технологии, тези съоръжения стават твърде малки и компанията решава, че е дошъл момент да се търси ново по-голямо съоръжение, в което да се инвестира. „EXE Solar” се заема с търсенето на ново място, на което да построи по-голямо съоръжение. Така тя прави своя избор - Ямбол.

След като получава подкрепата на кмета на града Валентин Ревански и неговия екип, „EXE Solar” окончателно избира Ямбол за своята инвестиция.

Теренът в Ямбол е с площ над един хектар и ще позволи изграждането на по-голям завод за производство на продукти, които ще генерират за страната над 300 мегавата енергия годишно. С тази инвестиция компанията ще осигури значителен брой работни места и ще допринесе за развитието на зеления сектор в региона. „EXE Solar” смята да наеме около 50 души административен персонал, работници и производствени мениджъри.

Компанията е активна вече почти 10 години. Тя стартира своя път в Италия, като произвежда продуктите си в италианския град Болцано. През годините се развива и извън страната и в момента продава на съседни страни като Германия, Австрия, Швейцария. Когато компанията стартира производство в Китай, пазарът започва да се разширява. Така през последните години „EXE Solar” започва да изнася и за Северна Африка благодарение на клоновете си в Тунис.

„Понастоящем плановите разработки са малко забавени поради войната в Украйна“, заяви Медерле. "Цените на всички суровини са се увеличили неимоверно. Планираме да започнем строителните работи в Ямбол през пролетта на 2023 г. По план производството трябва да започне до края на същата година. А продажбите трябва да стартират в началото на 2024 г. Така че година и половина е времето, което смятаме, че е необходимо всичко да стане факт".

По думите на Гюнтер Медерле съоръженията няма да отделят вредни емисии или отпадъци.

"За да работим, ще се нуждаем от чиста електрическа енергия, която ще можем да получим от нашите собствени фотоволтаични модули чрез инсталиране на покривите на производствената инсталация. Не произвеждаме никакви отпадъци - нито вредни, нито по-малко вредни. Това е екологичен продукт. Топлината или студът, от които се нуждаем по време на производството, ще идват от термопомпа, която винаги ще се захранва със зелена енергия", каза италианският инвеститор.

Той е уверен, че България е готова за подобна стъпка, но според него е необходимо държавата да инвестира в тази посока.

„България, както всяка друга европейска страна, е готова за тази стъпка. Имате слънце. Имате земя. Разбира се, властите трябва да инвестират в електропреносната мрежа, за да стане възможно разпределянето на производството, генерирано от бъдещите фотоволтаични централи. Но България е напълно готова за енергичното разработване и прилагане на зелената идея“, заключи Гюнтер Медерле. /БГНЕС