Италиански интелектуалци връщат почетните си отличия от Франция

Дойде денят на голямото отричане в името на Джулио Регени. Десетки италиански интелектуалци и политици решиха да върнат почетните отличия на Френската република поради възмущение от „Почетния легион“, присъден от Франция на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, съобщава „Евронюз“.

Най-поразителният жест е на Корадо Аугиас, който се представи във френското посолство, в Рим, за да върне своя „Почетен легион“, получен през 2007 г. от тогавашния президент Никола Саркози.

"Посланикът каза, че разбира жеста ми, че не го споделя и че Франция винаги ще бъде на преден план в защита на правата на човека", коментира известният журналист и писател, когато напускаше посолството.

Френският президент Еманюел Макрон прие египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси миналата седмица в Париж. Двете държави са сключили политически и търговски споразумения от стратегически характер, като например продажба за милиарди на френско оръжие за Кайро.

„Именно защото това е важна награда, „Почетният легион“, не ми се иска да го споделям с държавен глава, който обективно е станал съучастник на престъпници. „Почетният легион“ е учреден през 1802 г. от Наполеон Бонапарт като първи консул, за признаване на определени заслуги във военната или социалната област. И така, въпросът ми е: какви конкретни заслуги има президентът Ал Сиси, за да се вписва в канона, който трябва да предполага предоставянето на това признание? ". Докато Париж и Лондон продават на Египет оръжие на стойност милиарди, Италия остава сама в стремежа си към истината за смъртта на Регени.

"Прекъснахме всякакви отношения с Египет, отзовахме посланика, добре. Това е, което моралният закон ни задължава. Тръгваме, след четиридесет и осем часа това, което имахме, се заменя с французи, англичани и германци. Каква полза ще има нашият жест"?

В деня, в който италианската правосъдна система даде медицинско-правни подробности за насилието, претърпяно от Регени от ръцете на египетските служби за сигурност и в който съд в Кайро потвърди задържането на Заки, президентът Абдел Фатах ал Сиси получи с голяма преценка „Почетен легион“ в Париж.

Корадо Аугиас, син на френски офицер от ВВС от Тулон, беше награден с „Почетния легион“ през 2007 г. за културни и литературни заслуги.

Джулио Регени беше млад италиански учен, възпитаник на Кеймбриджкия университет. Той е изследвал египетските профсъюзи и е работил за консултантската компания „Оксфорд Аналитика“. Регени беше отвлечен и измъчван до смърт в Египет. Неговото обезобразено тяло беше открито в канавка на магистралата Кайро-Александрия на 3 февруари 2016 г. / БГНЕС