Италия отне държавен орден от югодиктатора Тито

Югославският диктатор Йосип Броз-Тито вече не е "Рицар на републиката" на Италия.


Това реши президентският дворец на страната "Квиринал".

Орденът е присъден на Тито на 2 октомври 1969 г.

„Ситуацията е ясна по отношение на Йосип Броз Тито, ръководителят на югославските комунисти, отговорен за "Клането в ямите", който беше награден през 1969 г. до смъртта си на 4 май 1980 г.“, се казва в изявлението, предадоха италианските медии.

След края на Втората световна война Комунистическата партия на Югославия и нейната новосъздадена тайна полиция, ОЗНА (Одељење за заштиту народа или Отделение за защита на народа) избиват между 11 000 и 20 000 италианци, хървати , словенци и други етноси от местното население в Истрия и Далмация, като хората са хвърляни още живи в ями. Етническото прочистване е последвано от истрийско-далматинското изселване след Втората световна война на етническите италианци.

Обяснението на Двореца е, че "орденът изтича със смъртта на получателя", но в Италия то вече е предмет на спорове между дясноцентристката партия, която искаше да лиши Тито от ордена, и лявоцентристката, която критикуваше това предложение.

Дясната партия на министър-председателя Джорджа Мелони, "Италиански братя", изрази задоволство, че "въпросът е разплетен".

Десницата отдавна говори за "диктатурата на Тито, неразривно свързана с етническото прочистване на италианците, живели в Истрия, Риека и Далмация".

Днешното решение е обосновано както от правна, така и от историческа гледна точка, казват депутатите от Демократическата партия (ДП) с лява ориентация от Комисията по конституционни въпроси, защото "Квиринал" "не е взел решение, а само е цитирал закона", оставяйки тази работа на историята и нейното тълкуване, без сега да бъде политически инструментализирана.

Оттам изтъкват, че с отнемането на отличието на Тито се запазва паметта и болезнените спомени на италианския народ за жертвите и жестоките преследвания.

Италианците напомнят, че решението не засяга само Тито, а и бившия румънски диктатор Чаушеску, носител на същия орден, както и Мобуту Сесе Секо, бившия президент на Заир. Тези отличия вече са невалидни.

Имената на Тито и останалите все още са на официалния уебсайт на Президентството на Републиката, където ще останат като исторически документ. /БГНЕС