ITF: Финалите и плейофите за Фед Къп се отлагат заради COVID-19

Международната федерация по тенис (ITF) потвърди, че финалите и плейофите за Фед Къп са отложени поради епидемията от коронавирус.

Французойките спечелиха миналогодишните финали за Фед Къп срещу Австралия

Финалите трябваше да се проведат в Будапеща между 14-19 април, с участието на Австралия, Беларус, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Русия, Словакия, Испания, Швейцария и САЩ. Въпреки това, в свое изявление в сряда ITF потвърди, че финалите и плейофите са отложени, без да бъде давана нова дата за провеждане. „ITF обявява отлагането на финалите за Фед Къп и плейофите в надпреварата в отговор на опасенията от новия вирус COVID-19. Група от съветници на федерацията следи глобалното разпространение и влияние на коронавируса от началото на февруари 2020, в постоянна консултация с независими медицински лица, както и с международни и национални власти. След внимателно обмисляне и разговори с Борда на ITF, Местният организационен комитет и предвид новината от унгарското правителство относно събития на закрито, ITF с огромно съжаление обявява отлагането на финалите за Фед Къп – първоначално насрочени за 14-19 април на „Ласло Пап Спорт Арена“ в Будапеща“. „ITF ще се опита да проведе надпреварата до края на годината и е в консултация с важни собственици, включително унгарското правителство, Унгарската тенис асоциация (HTA) и Женската тенис асоциация (WTA) в опит да се намери подходяща дата за турнира. Финалите за Фед Къп са олимпийска квалификация и ITF работи близо с Международния олимпийски комитет (МОК) относно влиянието, което това ще има върху всеки един атлет за Игрите в Токио. В добавка към финалите за Фед Къп, плейофите, насрочени за 17-18 април в осем локации в света, също бяха отложени и алтернативни дати през 2020 ще бъдат обявени съвсем скоро“, се добавя в изявлението.

Хагърти не скри разочарованието си от отлагането на финалите и плейофите за Фед Къп.

Изключително разочаровани сме, че трябва да вземем това решение, но няма да рискуваме здравето на играчи, капитани, организатори или зрители. Това решение не бе взето с лека ръка – заплахата от COVID-19 е сериозна и ни призовава за отговорни действия като федерация и човешки същества. Тази ситуация премина отвъд границите на спорта. Нови дати за финалите и плейофите ще бъдат обявени в скоро време, в зависимост от разпространението на коронавируса. Ще продължим да работим с нашите сътрудници в спорта, за да гарантираме, че влиянието на заразата няма да е толкова голямо върху играчи, турнири, организатори и фенове. Междувременно, групата от съветници на федерацията ще продължи да следи внимателно ситуацията и допълнителни решения ще бъдат взети на базата на факти, официалнни данни и съвети на експерти“, коментира президентът на ITF Дейвид Хагърти. /БГНЕС