ИТН, БСП и ИБНИ с поглед в една посока

Вторият ден на преговори между парламентарно представените партии, получили покана от „Има такъв народ“, премина без изненади.

В събота депутатите на Слави Трифонов се срещнаха с представители на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и БСП.

Очаквано партиите на протеста гледат в една посока, след като при срещата си с Мая Манолова и Николай Хаджигенов „Има такъв народ“ отчетоха повече общи разбирания и приоритети, отколкото различия.

"Нямаме разминавания в основната си цел, която е разграждането на ГЕРБ-аджийския модел. Имаме еднакви виждания за съдебната реформа, за социалната политика. Имаме разминавания, разбира се, в детайлите, защото сме различни политически формации, но посоката е една и съща, така че всичко останало е въпрос на изчистване на детайли и на работа между нашите експерти”, посочи след срещата с ИБНИ Тошко Йорданов. Той посочи, че срещата е била изключително конструктивна, позитивна, със здрав разум и с разбиране от двете страни.

Сигурна съм, че хората искат правителство, но не какво да е - то трябва да е почтено и без намек и сянка от влияние от олигархични кръгове, от ДПС и от ГЕРБ. Правителството трябва да се заеме с проблемите на хората - значи ние ще го направим, съобщи Мая Манолова.

"Приоритетите ни са преизчисляване на пенсиите до 1 октомври, подкрепа за семействата с деца, както и пряка финансова подкрепа за малките и семейните фирми, както и самоосигуряващите се лица. Ще настояваме темата с ревизията и антикорупция да бъдат приоритетни". Манолова призова за преразглеждане на цените на тока, парното и топлата вода. Трябва да бъдат направени и реформите в здравеопазването - да бъдат отменени лимитите, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, а болниците да не бъдат търговски дружества, допълни Манолова.

„Има такъв народ“ вижда някои различия в приоритетите в Програмата на БСП, но като цяло двете партии гледат в една посока, стана ясно след среща помежду им.

Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за съгласие към правителство. Остават и някои различия. Утре НС на БСП ще обсъди случилото се днес, и ако получим мандат, ще продължим разговорите. Намерихме повече общи неща, отколкото различия.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на "Има такъв народ" в сградата на Народното събрание.

Против сме приватизацията на ББР, имаме различия за увеличението на пенсиите – ние искаме това да е сега, колегите искат да е догодина. Не сме говорили за имена и постове, нито ние сме поставяли въпроса, нито те, увери Нинова.

Имаме сериозни сходства по отношение на съдебната реформа, - това налага промяна на Конституцията, което изисква време. Настояваме за нов закон за КОНПИ, и гледаме на тази реформа като нещо много сериозно – не е целта да се сложи един човек, за да се махне друг. Ще се положат усилия да се спре с лобисткото законодателство, и ще се подобри неговото качество – не да се внасят промени между четенията. Говорихме за това, че утре като мине нашият Национален съвет, ще продължим разговорите."

На двустранната среща е коментирана и реформата в здравеопазването: "ИТН искат демонополизация на Здравната каса, а ние не поддържаме тази теза. Разгледахме програмите на двете партии, тепърва ще излъчим експертни групи, за да може да се работи".

Мандатоносителят решава кого ще покани на разговори, ние приехме поканата им, за да обясним какво искаме ние и какво ще защитаваме. Накрая на тях, обаче, трябва да се насложат всички приоритети на всички партии в една голяма Програма – това е голямото предизвикателство, каза още лидерът на БСП.

Заедно решихме всяка от партиите да изложи вижданията си след тази среща, така Нинова обясни защо слиза сама на брифинг след разговорите с ИТН.

„Имаме много общи неща с партиите, но и различни акценти. По тях ще работим с работните групи в Парламента. С тази бройка депутати ще трябва да има консенсус и преговори. Хубавото от тези два дни е, че има идея за общи цели". Това каза след срещата Тошко Йорданов от “Има такъв народ“.

„БСП са по-социални, а ние сме по-твърди, но основната ни обща цел е да се махне управлението на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят, защото другият вариант е да се ходи на избори, което за нас не е проблем“, каза още депутатът.

Днес не сме поемали ангажименти, БСП тепърва ще комуникира с Националния си съвет. Когато една партия е с мнозинство, другите трябва да има на какво да стъпят, за да ни подкрепят, завърши Йорданов.

БГНЕС припомня, че най-голямата парламентарна партия ИТН започна вчера преговорите за сформиране на правителство. Те изпратиха покани за разговори до всички парламентарно представени партии без ГЕРБ. Първата им среща беше с "Демократична България". Двете партии заявиха, че имат достатъчно общи политики и биха могли да работят заедно. Те определиха диалога си като конструктивен и съобщиха, че са сближили позициите си.

Утре в 11.00 ч. „Има такъв народ“ се среща с представители на ДПС./БГНЕС

Категории:

Тагове: