Тошко Йорданов: Ако не бъдем подкрепени, отиваме на избори

Ако предложеният от нас нов кабинет не бъде гласуван, отиваме на избори. Това заяви Тошко Йорданов, предаде репортер на БГНЕС.

Тошко Йорданов уточни, че новият проектокабинет ще бъде „представен съвсем скоро, когато му дойде времето“. „В момента не преговаряме с никого. Дали е правителство на малцинството на една партия или на коалиция от партии, то е правителство на малцинството. Когато покажем следващия състав на МС, той отново ще върви с мерки. Депутатите ще трябва да гласуват дали тези мерки ще се реализират или не. Министрите са само изпълнители“, каза той.

От своя страна Филип Станев заяви: „Ние искаме да носим отговорност, ще съставим кабинет и ще предложим премиер. Няма да влизаме в договорки с останалите партии, това е абсурдно за нас“.

"Ако не получим подкрепа за този кабинет от двете протестни партии, тогава те имат пълната свобода да се договорят с Нинова и Карадайъ", добави Тошко Йорданов и уточни: "Ние не желаем подкрепата на ДПС и ГЕРБ. На нас ни е важна подкрепата на двете нови партии. Ако я нямаме, не желаем да правим кабинет".

"Следващият премиер трябва да има експертиза. Имаме няколко идеи в тази посока, които няма да ви кажем сега. Следващият ни премиер ще бъде професионалист и експерт", каза Станев.

Благодаря на партия ИТН и лично на Слави Трифонов за голямото доверие. През последните 2 месеца имах възможност да опозная по-близо и Слави, и членовете на ръководството. Това заяви Николай Василев, който беше предложен от Слави Трифонов за премиер.

В този кабинет освен мен, друг няма нищо общо с НДСВ. Имах възможност да опозная от близо другите 17 кандидати за министри, това са страхотни хора, надявам се, че за повечето от тях този проект не е завършил. Това щеше да е най-модерният и реформаторски кабинет в българския преход, ако бяхме получили подкрепа. Щяхме да предложим професионално и честно управление и щеше да е правителство с ДНК на бъдещето, добави Василев.

Една от критиките към мен е, че не съм ново лице. Ако кандидатът за премиер беше съвсем нов, тогава щеше да има критика, че нямам управленски опит. Не се разграничавам от НДСВ, гордея се с това. Аз съм единственият, който уволни Делян Пеевски, подчерта Василев. Не съм зависим от ДПС и някакво задкулисие. Зависим съм само от двете си дъщери, добави още той.

Разочарован съм, че получих най-много атаки от десния сектор. Определял съм се като десен реформаторски икономист и съм много по-голям реформатор от много десни политици. Бях готов да отстоявам ценностите на десните партии – западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода за медиите, свобода за бизнеса - независимо кой ще управлява, хората не трябва да се страхуват, че ще им отнемат бизнеса. Привърженик съм на парламентарната република, отбеляза Николай Василев. Разработих документ "Модернизирай България", икономически приоритети, нямам претенцията това да е програма, каза той.

В този документ има 300 приоритета, които не мога да ви прочета, той трябва да се гледа в неговата цялост. Щях да предложа намаляване на данъците в България - намаляване на ДДС с единна ставка за всички сектори от 20 на 18%, на ДДС за международен туризъм 5%.

Само едно смело и реформаторско управление може да гарантира финансова стабилност в страната.

Вие трябва да познавате мен като най-големия бюджетен ястреб в републиката, каза Василев.

Моята политика е да не завещаваме дългове на нашите деца. Пенсиите да се повишат с 35%, но по друг начин чрез политика на икономически растеж. Щях да предложа рязко повишаване на заплатите на лекари, учители и университетски преподаватели, защото от тях зависи бъдещето на нацията, допълни Василев.

Кандидатите за министри бяха съвместно подбрани от Слави Трифонов, ръководството на ИТН и мен като предложен за премиер. Никакви чужди посолства нямат отношение към състава на правителството, те не са разполагали с такава информация, отговори на въпрос Николай Василев.

Според закона и Конституцията няма изискване лидерът на партията спечелила изборите да стане и премиер. През последните години лидерът на партията ставаше премиер и той командваше парламента. Смятаме, че МС е изпълнител, който се назначава от парламента, който се избира от народа, добави от своя страна Тошко Йорданов.

Трябва да се сложи край на лидерството, на месианството. Слави Трифонов прави и това, да не се фокусираме върху лидера, коментира Филип Станев от ИТН.

Той отговори метафорично дали прословутата джипка е заменена от кабеларката: „Джипката падна в дерето, вече няма джипка. На нейно място идва демокрацията“.

Имахме неформална среща, която не беше за договорки, а беше за парламента, за да организираме среща между парламентарните групи за общи политики, което е нормална. Така Тошко Йорданов отговори на въпрос на БГНЕС за проведена неформална среща между представители на партията и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“.

За нас е по-логично да имаме партньори в посока, в която гледаме – ДБ и ИСМВ. Аз съм изключително учуден, че за ДБ сме по-голям враг от ГЕРБ. За Бойко Борисов не говорят напоследък, не знам защо е така“, уточни Йорданов.

„Съвсем скоро означава съвсем скоро“, отговори лаконично той на настояването на медията ни да посочи кога „Има такъв народ“ ще обяви името на новия премиер в своя проектокабинет, след като оттеглиха Николай Василев от поста“, както и дали комуникацията ще се случва отново в социалните медии.

„Друго няма да ви отговоря. Когато сме готови, тогава ще го направим. Второ – не беше пред „Фейсбук“, а беше през ефира на телевизия 7/8, която беше излъчвана от двете частни национални телевизии, а БНТ забрави да направи това нещо, защото не беше пресконференция на Бойко Борисов“, посочи още Тошко Йорданов.

„Аз си харесвам ролята на представител на българския бизнес. Ще остана близък приятел, поддръжник и колега на всички, с които се сприятелих в „Има такъв народ“, както и на Слави Трифонов“, обяви от своя страна Николай Василев.

Финансовият сектор на България не е разбрал, че сме влезли в ЕС, подчерта той.

Добре е едно цивилизовано европейско общество да не свиква да живее с актуализации. От 1997 до 2009 г. нямаше нито една актуализация на бюджета. Без актуализация означава, че има предвидимост за бизнеса. За мен няма нужда от актуализация. Ако има актуализация на бюджета, тя трябва да засегне намаляване на разходите, посочи още той.

В момента не преговаряме с никого. Дали е правителство на малцинството на една партия или на коалиция от партии, то е правителство на малцинството. Смятаме, че главният прокурор трябва да бъде избиран пряко от народа. Ако някой ви каже, че влизайки в парламента ще уволни Иван Гешев, значи ви лъже, но може да бъде премахната желязната хватка на Гешев върху прокуратурата. Нека да не размахваме обещания. Прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт, добави Тошко Йорданов. Ако не получим подкрепа за този кабинет от двете протестни партии, тогава те имат пълната свобода да се договорят с Нинова и Карадайъ, добави още Йорданов. Имам мое усещане, че в служебния кабинет има хора на ДПС. Не ангажирам с него никого, каза Йорданов.

Ние не желаем подкрепата на ДПС и ГЕРБ. На нас ни е важна подкрепата на двете нови партии. Ако я нямаме, не желаем да правим кабинет.

Отношенията ни с Демократична България не са развалени. Нито те искат коалиция с нас, нито ние. Ние с тях гледаме в една посока, имаме и различия. Нито ние, нито те имат достатъчен брой депутати. Проблемът дойде от хвърлените квалификации, че ние сме на ДПС, добави Йорданов. Не смятаме, че трябва да има нови избори предвид ситуацията в страната, подчерта още Йорданов.

На въпрос къде ще представят новия проект за кабинет, Йорданов отговори: Ще обявим правителството в 6 часа на въртележката. /БГНЕС