ИТН и БСП с повече допирни точки, отколкото различия

Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за съгласие към правителство. Остават и някои различия. Утре НС на БСП ще обсъди случилото се днес, и ако получим мандат, ще продължим разговорите. Намерихме повече общи неща, отколкото различия.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на "Има такъв народ" в сградата на Народното събрание.

Против сме приватизацията на ББР, имаме различия за увеличението на пенсиите – ние искаме това да е сега, колегите искат да е догодина, каза лидерът на БСП.

Утре след НС ще предложим по конкретните важни за нас политики определени работни групи, ИТН ще предоставят експерти, и ще продължим да работим.

Не сме говорили за имена и постове, нито ние сме поставяли въпроса, нито те, увери Нинова.

По трите теми, които трябваше да бъдат обсъдени, не сме говорили, призна тя. "По въпросът за РСМ не сме говорили, нито за Истанбулската конвенция.

Имаме сериозни сходства по отношение на съдебната реформа, - това изисква промяна на Конституцията, което изисква време. Настояваме за нов закон за КОНПИ, и гледаме на тази реформа като нещо много сериозно – не е целта да се сложи един човек, за да се махне друг. Ще се положат усилия да се спре с лобисткото законодателство, и ще се подобри неговото качество – не да се внасят промени между четенията. Говорихме за това, че утре като мине нашият Национален съвет, ще продължим разговорите."

На двустранната среща е коментирана и реформата в здравеопазването: "ИТН искат демонополизация на Здравната каса, а ние не поддържаме тази теза. Разгледахме програмите на двете партии, тепърва ще излъчим експертни групи, за да може да се работи".

Мандатоносителят решава кого ще покани на разговори, ние приехме поканата им, за да обясним какво искаме ние и какво ще защитаваме. Накрая на тях, обаче, трябва да се насложат всички приоритети на всички партии в една голяма Програма – това е голямото предизвикателство, каза още лидерът на БСП.

Заедно решихме всяка от партиите да изложи вижданията си след тази среща, така Нинова обясни защо слиза сама на брифинг след разговорите с ИТН.

"Имаме много общи неща с партиите, но и различни акценти. По тях ще работим с работните групи в Парламента. С тази бройка депутати ще трябва да има консенсус и преговори. Хубавото от тези два дни е, че има идея за общи цели". Това каза след срещата Тошко Йорданов от “Има такъв народ“.

„БСП са по-социални, а ние сме по-твърди, но основната ни обща цел е да се махне управлението на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят, защото другият вариант е да се ходи на избори, което за нас не е проблем“, каза още депутатът.

Днес не сме поемали ангажименти, БСП тепърва ще комуникира с Националния си съвет. Когато една партия е с мнозинство, другите трябва да има на какво да стъпят, за да ни подкрепят, завърши Йорданов./БГНЕС