ИТН не събра достатъчно подписи за референдум за президентска република

„Има такъв народ“ не е събрала достатъчно подписи за инициирането на референдум за президентска република. Това заяви лидерът на партията Слави Трифонов, предаде репортер на БГНЕС.

„За провеждането на референдум за това да се събере Велико Народно Събрание, което да промени държавното устройство на Република България от парламентарна към президентска република, ние събрахме 145193 подписа от българските граждани - в България и навсякъде по света“, написа Трифонов в социалната мрежа.

Той посочи, че тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. „Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам „сега“, защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това, какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива“, подчерта Трифонов.

Той предупреди, че и „ако сега не се състави правителство, или се състави краткотрайно и неработещо правителство, този път не ние, а хората сами ще повдигнат темата за президентска република“.

Лидерът на ИТН благодари на всички, които са подкрепили инициативата. /БГНЕС