ИТН пое ръководството на ключови парламентарни комисии

Парламентът попълни състава и избра ръководствата на всички 22 постоянно действащи комисии, които са неизменна част от всяка законодателна процедура, предаде репортер на БГНЕС.

Най-голямата формация в 46-ото Народно събрание – „Има такъв народ“, ще оглави общо 7 от тях.

Икономистът Любомир Каримански ще поеме ръководството на една от най-важните комисии – тази по бюджет и финанси, която е във фокуса на обществения дебат заради предстоящата актуализация на държавния бюджет.

Начело на Комисията по конституционни и правни въпроси пък застава един от юристите на формацията – Андрей Михайлов.

Енергийната комисия бе възложена на експерта по темата Иван Хиновски, а комисия по външна политика на Димитър Гърдев. Темата със земеделието поема Пламен Абровски.

Очаквано Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред оглави проф. Николай Радулов от ИТН, а д-р Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип. Първи ръководството поема Светлин Стоянов, който също е от най-голямата група.

Втората по големина формация в парламента – „ГЕРБ-СДС“, ще ръководи още 4 от новосъздадените комисии. Комисията по европейски въпроси ще ръководи бившият вицепремиер Томислав Дончев, културата и медии – Тома Биков, транспорт – Росен Желязков, а Радомир Чолаков ще отговаря за работата на Комисията по вероизповеданията и жалбите на граждани.

На левицата парламентът възложи да ръководи работата на Комисията по труда и социална политика, която ще оглави Георги Гьоков, на отбраната – Атанас Зафиров, на образованието – Ирена Анастасова, а спортът и младежките политики поема Иван Ченчев от БСП.

Борислав Сандов от „Демократична България“ пък застана на начело на Комисията по околна среда и водите. Депутатът-IT специалист Ивайло Мирчев от обединението ще отговаря за Комисията по дигитализация и електронно управление, а Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще се председателства от Цецка Бачкова. От ДБ ще ръководят и още една от комисиите – тази по политиката за българите в чужбина. Тя бе възложена на Антоанета Цонева.

От ДПС се включват в ръководството на две комисии. Йордан Цонев поема темите икономика и туризъм, а Халил Летифов – регионална политика и благоустройство.

Единствено от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обявиха, че те няма да предлагат свои членове за председатели на комисии. /БГНЕС