ИТН поискаха Радев да разсекрети януарския протокол от КСНС за Северна Македония

Консултациите се извършват в каскада от кризи. Това изисква отговорно действие не само в национален, но и в международен план, означава амбициозна, единна външна политика, за да отстояваме интересите си и да не допуснем България да остане в периферията на ЕС.

Надявам се да извличате поука от изминалата година. Не мога да не отбележа Вашата последователна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ, затова очаквам и Вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на правителство. Сложна е ситуацията в парламента, нужни са усилия за съставяне на правителство, от руга страна са необходими действия за приемането на важни закони за ПВУ и Бюджета.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на "Има такъв народ" при консултациите за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Президентската институция постъпва отговорно в момент на спирала от кризи. Това не се осъзнава от част от политическите партии в момента. Вашата роля в момента е изключително важна и е радостно, че го осъзнавате и не се криете зад някой друг, отговори Тошко Йорданов от ИТН.

Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в политиката днес всеки се върти оттам, откъдето духа вятъра. Ще ползвам малко нагло ситуацията да Ви помоля да разсекретите онзи КСНС, за да се види кой лъже. Лицемерието и лъжата са начин на общуване, затова е важно българите да знаят кой лъже. На КСНС не се каза нищо важно, но покрай него се изказаха много лъжи.

Не смятаме, че президентството и президента са мафиоти, защото иначе всички ще имаме срещи с мафията. Когато бъдем поканени на преговори, ще отидем, но не на всяка цена, допълни Йорданов.

Добре е да се знае истината, но аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Разсекретил съм стенограми за КТБ едва след като изпратих искане до всеки да каже дали е съгласен. Не искам да се компрометира свободата на изразяване при следващите КСНС.

Така президентът Румен Радев отговори на призива на Йорданов да разсекрети протокола от заседанието на КСНС за РСМ.

Големият грях по отношение на РСМ на българската политическа класа е, че забравиха македонските българи, забравиха нашите сънародници от РСМ. Това не се споменава нито в Договора за добросъседство от 2017 г., нито в Националната рамкова позиция се говори за македонските българи и техните права, нито ветото, наложено от ГЕРБ през 2020 г., което беше наложено по съдържание на историческия език и спорове.- Темата за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се поставя преди една година. Проблемът не е двустранен, а европейски, защото засяга фундаментите на ЕС, касаещи Копенхагенските критерии, недискриминацията и правата на човека. Тогава европейските лидери започнаха да разбират същността на проблема и тогава по време на служебното правителство беше разработен Пакета "5 плюс 1", който комисар Вархей дори кръсти "1 плюс 5", защото това е най-важният проблем - човешките права на нашите сънародници. И оттам тръгва разбирането в ЕС у всички лидери и европейски институции, че този въпрос трябва да намери решение. Аз поставих тук на КСНС предлжението да вземем всички решения, че основното наше искане трябва да бъде промяна в Конституцията на РСМ така, че македонските българи да бъдат вписани редом с другите държавотворни народи. И не само това, поставих предложението това да бъде задължително условие за начало на преговори за падане на ветото. Тогава само вие подкрепихте, няма да коментирам другите участници, но тогава не се намери тази смелост и европейско отношение, защото това беше евдропейски подход.

Нашата политическа класа прие този подход, прегърна го, едва когато дойде чрез президента Макрон. Защото през това време президентската институция продължи да работи непрекъснатос всички европейски лидери, с ръководителите на европейските институции това да стане факт. Благодарен съм на президента Макрон и на Френското председателство, защото това най-сетне беше заложено. Но трябва да има разлика - като се казва "френско предложение", - то е оформянето на преговорната рамка, където влезе изискването за Конституцията, което е изключително важно, и това е справедливото решение.Това е решение не в полза на България, не в полза на македонските българи само, това е решение в полза на Европа, защото е европейски подход.

Но другата част, Протоколът, който е съставна част от Рамката, се изработва тук и в РСМ. Аз очаквах повече от този Протокол, защото в него са гаранциите и детайлите за другите въпроси, че френското предложение гарантира човешките права. Но нашето културно-историческо наследство, историята, учебниците, изкореняването на езика на омразата, поведението на публичните медии, са обект като механизъм за контрол на този Протокол, и той именно дава съдържанието и механизмите, с които европейските институции ще контролират, наблюдават, ще взимат решения за този дълъг преговорен процес.

Ако на КСНС през януари бях получил подкрепата на министър-председателя и другите министри, и от останалите партии това да залегне като изрично изискване на България, ние нямаше да правим това в последния момент. И благодаря на нашите дипломати, които приеха изключително отговорно тази линия, и които работиха интензивно в последните 1-2 месеца. Ако това беше направено в началото на френското председателство, съм убеден, че процесите щяха да са много по-плавни, много по-обмислени, и щяхме да имаме един пълноценен Протокол. Не искам дса спекулирам с мнението на когото и да е, така са преценили нашите колеги, така е преценило правителството, и така е действало, но се радвам, че Европа прие и застана зад своите принципи и ценности допълни Радев./БГНЕС