Продължават преговорите за политики и кабинет

“Има такъв народ“ продължават експертните разговори с парламентарно представените партии „Демократична България“, БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ на тема енергетика, образование и здравеопазване. От партията на Трифонов заявяват, че преговарят за политики, а не се обсъждат имена за премиер и министри, предаде репортер на БГНЕС.

Арман Бабикян и екипът на ИБГНИ

Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заяви, че между тях и ИТН има над 90% съвпадение по темите в сектор енергетика, но отбеляза, че става дума за един много тежък отрасъл. Той заяви, че от ИБГНИ са категорично против изграждането на втора атомна централа в Белене и са за диверсификация на ядрената енергетика и източниците за доставка на природен газ.

„Ядрената енергетика и нейното развитие, диверсификацията най-вече, газовите коридори, диверсификацията на източниците, разбира се енергийната ефективност, начинът по който се провежда, цифровизацията в работата на ЕСО, много са. Белене - не, седми реактор на Козлодуй - да", добави Бабикян.

Енергийният експерт Иван Хиновски от ИТН изрази своя оптимизъм, заявявайки лаконично, че „очакванията са много положителни“.

Владислав Панев, ДБ

От „Демократична България“ също са категорично против изграждането на АЕЦ „Белене“ и няма да подкрепят такъв проект. Това е ясно от години и нямам как да се промени тази позиция. Това заяви Владислав Панев от ДБ.

„Виждате какво се случва на енергийния пазар в момента. Очевидно отрасълът е много болен и са необходими много смели реформи в момента, свързани с либерализацията на пазара и влизането на чиста и евтини производители на електроенергия, защото по света вече токът е изключително евтин“, каза той и добави, че по либерализацията на пазара имат съвпадения и се надява да постигнат съгласие и за бъдещето на комплекса „Марица изток“.

Панев отбеляза, че тепърва ще се говорят за различията. „Най-вероятно и утре в НС ще се виждаме с колегите от ИТН и ще обсъждаме темите, които никак не са лесни, защото това е тежък отрасъл все пак“, каза Панев.

ИТН и „Демократична България“ засегнаха и финансови въпроси. Те обсъдиха да има необлагаем минимум за доходите на физическите лица от 2022 г., реинвестирането на печалбата да се признава за разход на фирмите и прагът за регистрация по ДДС да се увеличи на 100 хиляди лева. Стана ясно също така, че идеята за приватизацията на ББР е отпаднала.

С БСП партията на Слави Трифонов разговаря за здравеопазване и образование. От левицата настояват болниците да не бъдат превръщани в търговски дружества.

„Идваме с наши основни приоритети, които сме ги представили в предизборната кампания и ще търсим общото - това, което може да реализиране практически в едно следващо управление, ако евентуално има такова управление“, коментира Христо Проданов от БСП.

Постигнахме съгласие по повечето от основните въпроси, които интересуват българската нация по отношение на здравеопазването. Това каза Георги Михайлов от БСП за България след среща с ИТН.

„Първият от тях е за финансирането и изобщо за управлението на лечебните заведения. Те не могат да бъдат търговски дружества, ще бъдат направени сериозни промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия“, заяви той и добави, че трябва да се обърне много сериозно внимание на кадрите.

Михайлов заяви, че БСП настояват също така малките лечебни заведения в отдалечени райони, които изпитват големи трудност, да бъдат подпомогнати.

Разговорите ще продължат през цялата седмица, като утре се очаква те да бъдат в малко по-различен формат, не е изключено да се преместят в Народното събрание. /БГНЕС