ИТН ще е опозиция на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

„Има такъв народ“ ще бъдат опозиция на формиращото се мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН, предаде репортер на БГНЕС.

„Ние от ИТН не сме стандартна политическа партия, според нас в тази тежка обстановка е политически отговорно да има кабинет, защото поне ще се опита да се справи с проблемите пред страната. Ние сме опозиция на конфигурацията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Доста сериозен контрол ще упражним на тяхното управление и то достатъчно публично ще го направим“, каза Йорданов.

Приоритет за ИТН ще бъде Плана за възстановяване и развитие.

„Факт е, че трябва да се приемат законите по ПВУ, за да дойдат плащанията по него, някои неща по плана трябва да се опитаме да ги предоговорим. Има и неща, които не подкрепяме. Няма да подкрепим стремежа за развиване на геотермална енергия за добиване на ток, защото като част от коалицията на бившето редовно управление Кирил Петков и Асен Василев не се съобразиха с нас. Ние сме против това решение и решението за откриване на завод за батерии в Стара Загора, защото отварят голяма дупка зa корупционни практики. Ние няма да подкрепим тези два проекта, които ГЕРБ ще подкрепят“, каза още Йорданов.

Според него бюджет без правителство не трябва да бъде приеман.

„Що се отнася до бюджета, ако няма редовно правителство, за нас не е добре да се приема бюджет, защото подобни бяха приети два, когато бяхме в парламента – и двата бяха сватбарски – в тях партиите безконтролно надуват разходите и никой не си задават въпроса откъде ще дойдат парите. Това е безотговорно и вредно поведение на политическите партии. Най-малка вреда ще бъде да се работи с този бюджет. Парите по ПВУ трябва да бъде за подпомагане на бизнеса, за покриване на негативите за Ковид кризата и ако ние ги харчим за социални разходи, то това не води до приходи“, подчерта още Йорданов.

България има нужда от работещ парламент и редовно, устойчиво правителство с ясни приоритети, дългосрочни цели и отговорност за тяхното постигане. Това заяви държавният глава Румен Радев при консултациите за съставяне на правителство, проведени с парламентарната група на “Има такъв народ“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава поздрави представителите на ПГ на „Има такъв народ“ за завръщането им в парламента и постави пред тях въпроса за намеренията на политическата партия да участва в усилията за съставяне на редовен кабинет, включително за позицията им по отношение на идейното обединение на двете най-големи парламентарно представени коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Създаването на редовно правителство гарантира устойчивостта и дългосрочната работа на парламента, заяви още президентът Радев и отново припомни неотложните задачи, свързани с приемането на приоритетните закони, които да отворят пътя на България към Шенген и пълноценна европейска интеграция. От изключително голямо значение е и приемането на бюджет, което да гарантира финансовата устойчивост на държавата, посочи още държавният глава. /БГНЕС