ИТН ще прави самостоятелно правителство с премиер Николай Василев

Николай Василев е предложението на „Има такъв народ“ за министър-председател на България. Това съобщи лидерът на партията Слави Трифонов, предаде репортер на БГНЕС.

„Има такъв народ“ няма да прави коалиция с нито една партия, ще поеме политическа отговорност да състави самостоятелно правителство. Правителството ще бъде съставено от експерти, които ще имат приоритети, заяви Трифонов в обръщение.

Има такъв народ са предложили да влязат трима успешни министри, по думите на Трифонов - Кирил Петков, Николай Денков, и Асен Василев, но те са отказали на предложението.

Николай Василев, министър-председател. Икономист и финансист, учил в 4 университета на 3 континента. Има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от университета по икономически науки в Будапеща, Унгария; бакалавърска степен по бизнес администрация, финанси и икономика от Нюйоркския държавен университет. Завършил е и магистратура по международна икономика и финанси в университета в Брандайс, участвал и в обменна програма по данъчна политика, японска икономика и мениджмънт в университета Кейо, Токио, Япония. Сертифициран финансов аналитик и член на УС на Българската Си Еф Ей асоциация. Животът и кариерата му са преминали през 6 държави, живял, учил и работил в Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания. Николай Василев е участвал в управлението на България в две правителства – като вицепремиер и министър на икономиката от 2001 до 2003 г. и вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията от 2003 до 2005 г. Бил е министър на държавната администрация, административната реформа от 2005 до 2009 г. Говори 7 езика, на 51 години.

„Има такъв народ“ предлага Мария Бойчинова за финансов министър.Икономист и финансист, завършила с пълно отличие колежа „Васар“ в Ню Йорк. Учила е и в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижната акредитация „Сертифициран финансов аналитик“. Започва кариерата си на Уолстрийт, работейки за няколко компании. Говори 3 езика и е 34 години.

За икономически министър Трифонов предлага Любомир Дацов. Икономист и финансист, магистър по планиране и прогнозиране на икономическите системи от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Работил в Министерство на финансите, преминавайки през позициите „Експерт“, „Началник на отдел“ и „Съветник по фискалните въпроси на министъра на финансите“. Бил е заместник-министър на финансите в 2 кабинета, отговаряйки за изработването на държавния бюджет. Преподавал „Публични финанси“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Говори 3 езика, на 56 години.

Наталия Митева е предложена за министър на образованието. Експерт по образование, завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по публични политики в Университета в Мериленд, САЩ. Има допълнителни квалификации и от Бизнес департамента на Оксфордския университет. Тя има близо 10-годишен опит в сферата, включително в преподаването. Говори 4 езика, на 39 години.

Красимир Ненов е предложен за министър на енергетиката. Икономист и финансист, той придобива бакалавърска степен по икономика от университета в Арканзас, САЩ. Има и магистърска степен по стопанско управление от университета Корнел, САЩ, както и магистърска степен по бизнес администрация от университета в Льовен, Белгия. Красимир Ненов е бил търговски мениджър и директор на големи енергийни компании в България и Русия. Към настоящия момент е изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Говори 4 езика, на 52 години.

Велислава Петрова - министър на здравеопазването. Български учен и имунолог. Учила е в университета в Бристол, а от Кеймбридж има придобита докторска степен по биологични науки, имунология и вирусология. Велислава Петрова е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори 3 езика, на 31 години.

Михаела Лашова е предложена за министър на регионалното развитие и благоустройството. Финансист и мениджър, тя има магистърска степен по финансов мениджмънт от Сити юнивърсити в Сиатъл, САЩ, както и бакалавърска степен по финанси от университета на Илинойс, Чикаго. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик е на кралската институция на оторизираните оценители за България, РС Македония и Сърбия. Говори 2 езика, на 43 години.

За министър на транспорта е предложен Христо Алексиев. Магистър по икономика, бакалавър по политология, притежава и допълнителни квалификации от Импириъл колидж в Лондон, Оксфордски университет и други образователни институции. Той е икономически експерт и консултант, ръководил успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Заемал поста на министър в този ресор в служебното правителство през 2017 г. Говори 2 езика, на 39 години.

Ивайло Кожухаров - министър на туризма. Експерт по туризъм, магистър по икономика и маркетинг, с над 17 години опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в Албена АД, изпълнителен директор на верига „Тракийски хотелиери“, както и генерален мениджър на 4-звезден хотел в София, част от международен бранд. Говори 4 езика, на 36 години.

Пламен Абровски е предложен за министър на земеделието, храните и горите. Юрист, магистър по право с над 17 години юридически опит и експертиза в земеделското право и европейските процедури и политики. Бил е дългосрочно командирован от земеделското министерство като втори секретар в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел, Белгия. Говори 3 езика, на 41 години.

За министър на отбраната е предложена Теодора Генчовска - възпитаник на Военната академия, квалификации в САЩ, кариерата й стартира в ГЩ на БА, началник на отдел на НАТО и ЕС в МО, говори два езика, на 50 години. Експерт по отбрана и въоръжени сили, възпитаник на Военната академия „Г. С. Раковски“, преминала през допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната ѝ кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до Началник на отдел „НАТО и ЕС“ в Министерство на отбраната. Участвала е в българските делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика, на 50 години.

Лилия Иванова е предложена за министър на труда, социалната и демографската политика. Юрист, завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“. Има допълнителни квалификации в чужбина, сред които по банково право в Англия и практика за адвокати в Германия. Правила е специализации в областта на административната реформа и устойчивото развитие в Мадрид, Лондон, Бирмингам и Барселона. Говори 3 езика, на 52 години.

За министър на културата е предложена Станислава Армутлиева. Музикален продуцент, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ). Има 30-годишен опит в управляването на творчески продукти, както и авторските и сродните им права. Станислава Армутлиева е председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти и членува в други организации. Говори 3 езика, на 50 години.

Петър Илиев е предложен за министър на правосъдието, специализирал е европейско право във Великобритания, преподавател по конституционно право в СУ. Юрист, магистър от СУ „Св. Климент Охридски“, завършил с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет, Великобритания. Специализирал е и в Ню Йорк, САЩ. Преподавател по конституционно право в СУ, доктор по право и автор на редица публикации. Лауреат е на наградата „Адвокат на годината“. Говори 4 езика, на 43 години.

Радостин Василев е предложен за министър на младежта и спорта, юрист, занимава се със спортни казуси. Юрист, завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия, с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Осъществява процесуално представителство пред юрисдикции като ФИФА и УЕФА при спорове във футбола, както и пред Международния спортен арбитраж в Лозана, Швейцария. Говори 4 езика, на 36 години.

Д-р Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси, лекар. Лекар анестезиолог, завършила в Медицинския университет в София. Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и като лекар по анестезиология и интензивно лечение. Тя е от ромски произход, на 27 години, говори 4 езика.

Ради Найденов е предложен за министър на външните работи. Дипломат, учил международни отношения в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специализирал в Германия, Франция и САЩ. Дипломат от кариерата, дългогодишен посланик в Австрия и Германия. Извънреден и пълномощен посланик в Берн, Конфедерация Швейцария, извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн. Ради Найденов е бил служебен министър на външните работи в служебния кабинет от 2017 г. Говори 4 езика, на 58 години.

Проф. Николай Радулов - вицепремиер и министър на вътрешните работи, има квалификации в САЩ и Великобритания, с над 33 години опит в сектор сигурност. Завършил академията на МВР и Академията на Министерството на отбраната „Г. С. Раковски“. Има допълнителни квалификации в САЩ и Великобритания. Доктор по философия и доктор по национална сигурност, с над 33 години опит в сферата на сигурността. Преподавател по национална и международна сигурност. Автор на публикации по темата. Говори 4 езика, на 65 години.

Като приоритети на предложеното от „Има такъв народ“ правителство лидерът на партията Слави Трифонов изброи построяване на необходимия брой детски градини в столицата, които да осигурят място за всички неприети деца. „Колкото трябват, толкова“, посочи Трифонов и продължи да изброява: Построяване на чисто нова детска болница в София, закупуване на хеликоптери за спешна медицинска помощ, както и продължаване на работата по построяването на всички магистрали, проектирани в България. В сферата на образованието пък Трифонов обеща 1 млн. таблета за учителите и учениците, закупени от държавата, които да ги подпомагат в обучението.

Лидерът на „Има такъв народ“ посочи като приоритет и стартиране на процедура по приватизацията на Българската банка за развитие (ББР) - 51% на стратегически инвеститор и 49% през Българската фондова борса. Закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура също бяха сред приоритетите, набелязани от Слави Трифонов.

„Рязко подобряване на прозрачността при обществените поръчки и изкореняване на порочната практика милиарди левове да се харчат от държавни структури, без конкурсни процедури. Изкореняване на порочната практика да се плащат непрозрачно аванси, както и редица ремонти да се представят за „аварийни“, с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки“, изброи още Трифонов.

Бързи съкращения в държавната администрация, както и дигитализация на услугите – също са сред приоритетите на ИТН. Мажоритарен вот, електронно дистанционно гласуване и партийна субсидия от 1 лев по традиция също.

Слави Трифонов изброи още: Ускорено изграждане и пускане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция; Потвърждаване на желанието на България да участва в ОИСР, Еврозоната и Шенгенското споразумение; Подаване на заявление България да участва и в Европейска космическа агенция, където все още не членува. /БГНЕС