Ритуалните клизми на маите; как патиците плуват под строй: наградите Шнобел по-забавни от всякога

Станаха известни лауреатите на наградите „Шнобел“.

Известните като Антинобелови награди, са пародия на нобеловите награди, отличаващи трудове (по-често на истински учени, но понякога и на псевдоучени), които забавляват с абсурдността си. Те са за най-странни и забавни научни постижения.

32-рото издание на наградите "Шнобел" се проведе в онлайн формат, съобщиха организаторите.

Наградата "Шнобел" в областта на приложната кардиология е присъдена на група учени за намирането и откриването на доказателства, че когато романтичните партньори се срещат за първи път и се чувстват привлечени един от друг, "сърдечните им удари се синхронизират", се посочва на уебсайта на наградите.

Наградата за литература беше присъдена за анализа на това какво прави правните документи "ненужно трудни за разбиране".

Наградата за биология е присъдена за изследване на ефекта на "запека върху перспективите за чифтосване на скорпионите".

Наградата за медицина бе присъдена на екип от изследователи, които доказаха, че пациенти, подложени на някаква форма на токсична химиотерапия, страдат от "по-малко вредни странични ефекти", когато сладоледът замени един от традиционните компоненти на процедурата.

Наградата за инженерство е присъдена за опит да се открие най-ефективният начин, по който "хората да използват пръстите си, когато въртят химикалка".

Наградата в категорията "История на изкуството" беше присъдена за изследване, озаглавено "Интердисциплинарен подход към сцените на ритуална клизма върху керамиката на древните маи".

Наградата за физика беше присъдена на екип от учени за опита им да разберат "как патиците успяват да плуват под строй".

Наградата за мир се присъжда за разработването на "алгоритъм, който помага на конспираторите да решат кога да кажат истината и кога да излъжат".

Наградата за икономика се присъжда за математическо обяснение на причините, поради които успехът най-често спохожда "не най-талантливите, а най-големите късметлии“.

Наградата за техниките на безопасност се присъжда за разработката на "манекен лос за краш-тестове".

Наградата "Шнобел" се присъжда за научни изследвания, които "първо те карат да се разсмееш, а после да се замислиш", се казва в сайтът на Шнобеловите награди. Въпреки че много от изследванията, за които се присъжда наградата, на пръв поглед изглеждат безсмислени или абсурдни, много от тях имат научна стойност, твърдят организаторите. /БГНЕС