Юдзуру Ханю прекрати кариерата си на 27 години

Двукратният олимпийски шампион по фигурно пързаляне Юдзуру Ханю от Япония се оттегли от спорта на 27-годишна възраст след проблеми с контузии на Зимните олимпийски игри в Пекин по-рано през годината. „Леденият принц“ бе детрониран като олимпийски шампион през февруари от американската звезда Нейтън Чен, финиширайки на разочароващото четвърто място в китайската столица.

Двукратният олимпийски и световен шампион от Япония Юдзуру Ханю.

С черен костюм и вратовръзка, едно от най-големите имена във фигурното пързаляне при мъжете се появи на пресконференция в Токио, на която заяви, че е приключил кариерата си като състезателен атлет. „Никога повече няма да бъда сравняван с други фигуристи. Не изпитвам тъга. Искам да продължа да давам най-доброто от себе си“, каза Ханю, добавяйки, че ще се концентрира върху фигурното пързаляне в демонстративни шоута за своите фенове.

С елегантния си стил и момчешки черти, японецът е икона за огромния си легион от „Фаню“ привърженици, които засипват леда с плюшени играчи на Мечо Пух след представянията му. Той спечели първата си олимпийска титла на сингъл на Игрите в Сочи през 2014 и след това стана първият мъж от 66 години насам, който защити титлата си четири години по-късно в Пьонг Чанг. Ханю триумфира на два пъти и със световното злато през 2014 и 2017, но в последните години страда от травми, включително проблем в глезен, който трябваше да превъзмогне за второто си олимпийско злато.

Същият глезен го извади от Гран При сезона през миналата година, но той направи успешно завръщане на Националния шампионат на Япония през 2021. Именно там той се опита да стане първият фигурист, който да направи четворен аксел, което се очакваше да бъде тайното му оръжие на Игрите в Пекин. Но вместо това, той падна на два пъти и каза: „Изглежда всичко се обърка този път“. Ханю е национален герой в Япония, където стана най-младият носител на наградата за Чест на хората в страната. /БГНЕС