Юлиана Кръстева и нейните „Вълни на любовта“

Моята изложба е нещо, което очаквам близо две години. Аз от няколко години се занимавам с живопис, започнах да експериментирам и в един момент открих, че има много интересни човешки емоции в душата ми, които намират нов начин да изказ, а именно чрез средствата на живописта. Това заяви в интервю за БГНЕС художничката Юлиана Кръстева по повод новата си изложба, носеща името „Вълни на любовта“.

„Вълни на любовта“ не е случайно име. С това име е озаглавена една от емблематичните творби на художничката.

В експозицията са представени 29 картини. „Но допълнително са представени и 30 картини още, всичките са във формат 100 на 70 см“, сподели Кръстева. Техниките, които използва, са авторски. „В смисъл, че не съм виждали колегите да правят такова съчетание, такава смесена техника“, уточни тя.

Художничката използва картон и върху него работи с туш и с акрилни бои. „И се получава нещо много интересно, бих казала уникално. Но всъщност това е един опит, един експеримент, може би в скоро време ще открия някакви други интересни смесени техники“, сподели още тя. Картините са създадени в продължение на последните три години и в тях може да се види развитието на художничката с изразните средства на живописта.

Космосът, галактиката са любими нейни теми. Юлиана Кръстева сподели, че задава повече въпроси, отколкото намира отговори. „Но ми се струва, че всеки би могъл да намери нещо за себе си и най-важното, бих искала всеки, който дойде да разгледа изложбата да се почувства вдъхновен, обнадежден, окрилен, че все още има и трябва да намираме място за доброта, за красота, за любов и за хармония“, сподели тя.

Друга тема, която вълнува художничката, са танците. Самата тя се е занимавала с подобен вид изкуство. „В серията „Ще танцуваме ли?“ има фламенко, има валс, има ча-ча-ча, има салса“, допълни Кръстева.

Тя отправи и послание към хората – да проявяваме повече любов и доброта в нашето ежедневие, в отношенията с близките, пък и не само с близките си хора, защото това е нещо, което е изключително важно в днешно време, когато всичко се е комерсиализирало, когато всичко става много прагматично, когато пак понякога се налага да оцеляваме по един или друг начин.

Изложбата ще бъде закрита на 30 август, а дотогава любителите на изкуството могат да ѝ се насладят. „Надявам се, че освен приятелите, роднините и колегите ще привлека и нова аудитория“, каза в заключение художничката.

Юлиана Кръстева завършва Художествената академия със специалност „Текстил и мода“ при проф. Марин Върбанов през 1984 г. Работи в областта на декоративно-приложните изкуства. Преподавала е 12 години в Художественото училище за приложни изкуства в Смолян по текстил.

Тя представя свои творби в 13-то, 15-то и 16-то Международно биенале по текстил в Лозана, Швейцария. Също така участва три пъти в Ежегодна коредна изложба на миниатюрата в галерия „Del Bello“ в Торонто, Канада. Има 15 самостоятелни изложби – Рисувана коприна в София, Унгарски културен институт, в галерия „Solers“, в галерия „Хаджихристови“, в НДК, в галерия „Пагане“, в галерия „България“, в „Зала България“.

Нейната страст е да рисува върху коприна, вдъхновена от класическа музика и джаз. Нейни творби има в Германия, Швеция, Италия, Нидерландия, Франция, Русия, САЩ, Гърция и Унгария.

От няколко години тя експериментира с творби от хартия. Участва и в Международния хартиен арт фест през 2016 г. в София и е сред 87-те участници от 24 страни в Раздела „Малък формат“ в галерия „Арх Алея“ с творбата си „Паралелни светове“.

Новост в нейните творчески търсения е интересът ѝ към философските категории – „Дух“ и „Материя“. Опити да изрази в линии, цвят и форма тези вечни понятия са новите ѝ творби, които са заредени с много енергия, експлозия от цветове и настроение, което те „грабва“. /БГНЕС