Юлий Павлов: Срокът на кабинета ще е поне до след 9 месеца

„Близо година, откакто падна правителството на Кирил Петков, апелирам най-сетне да се постигне едно разумно споразумение за съвместно управление между първите две сили, които имат съвпадение по всички основни приоритети за България. Нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ губят значителен електорат". Това заяви в интервю за БГНЕС социологът Юлий Павлов.


Павлов смята, че срокът на кабинета ще е поне до края на първата ротация, и въпросът дали ще има конституционната реформа зависи от участието на ДПС.

„Видяхме как в миналия парламент основните сили, които гласуваха за приемане на еврото, изпращане на оръжия за Украйна, за самолетите F-16, за ПВУ, бяха ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС“, уточни още социологът и подчерта, че сега виждаме отново как се възпроизвежда това мнозинство, вече в разширения си състав като конституционно мнозинство. „Тук трябва да се избере, обаче, дали отказваш участие на ДПС и нямаш конституционна и съдебна реформа, или приемаш конституционна реформа с участието на ДПС. Да изключиш едното е когнитивен дисонанс, абсурдно е“, смята още Юлий Павлов.

Павлов уточни, че той самият е правил изследване още преди изборите, което показва, че 90% на 30% хората предпочитат правителство без участието на водещите лидери, отколкото да продължи служебният кабинет на Радев. „Интересно е как избирателите на ПП-ДБ отговориха на този въпрос. 65% от тях отговориха, че искат експертно правителство, само 25 % предпочетоха избори“, каза още социологът.


„Идеята, че това правителство ще доведе до големи загуби в електоралните тела, за мен е несъстоятелно. При ГЕРБ загуба няма да има, както и при ПП загуба почти няма да има. На местните избори друга ще бъде логиката“, подчерта още социологът Юлий Павлов.

Според него на това правителство "аз не го виждам до провеждането на местните избори, а поне до края на първата ротация. Три месеца след първата ротация са европейските избори, и те са национални. Тогава ГЕРБ ще преосмислят дали да поемат властта, ако правителството е било успешно до тогава, и ще продължат властта. Ако ли пък кабинетът е неуспешен, те може да откажат да поемат властта и да предизвикат избори съвместно с европейските. Тоест, критичният момент ще е след 9 месеца, а не местните избори“, смята още Юлий Павлов. /БГНЕС