Юлияна Янева донесе първа титла на България от Европейското по борба

Юлияна Янева ликува с първа европейска титла в кариерата си. На финала в Загреб тя победи с 10:3 Алла Белинска (Украйна), №1 в Европа от 2021, в олимпийската категория до 68 килограма. С това нашето момиче взе сладък реванш за поражението от украинката преди две години.


Янева се върна на тепиха през януари, след като 8 месеца се възстановява от пета операция на коляното. През месец март тя стана първа на турнира „Дан Колов“ и бе обявена за най-добра българска състезателка на турнира. В кариерата си Юлияна има и злато от световната купа в Белград през 2020, но в по-горната категория. От 2019 година състезателката на русенския „Юнак Локомотив“ се подготвя с личния си треньор Серафим Бързаков, двукратен световен шампион, 4 пъти №1 в Европа и носител на сребърен олимпийски медал от Сидни 2000.

„Благодаря на личния ми треньор, който въпреки всичките негативи остана до мен. Благодаря на семейството ми, на приятелите ми за подкрепата. Този медал е за всички тях", сподели Янева пред БНТ след триумфа.


Самият Бързаков заяви, че е бил сигурен в успеха на Янева. „Тя заслужава тази титла, мина през много перипетии. Самият аз я виждах като шампионка. Но беше важно тази мисъл да узрее и в главата й, да има шампионския дух. Това е достатъчно. Тя е в много добра форма, това е нейната категория. И, ако така продължава, ще постигне целите си. Убеден съм. Няма невъзнаграден труд!“, каза той.

Днес за титлата ще спори и Мими Христова (65 кг), а Евелина Николова (57) и Биляна Дудова (65) ще атакуват бронза. България вече има четири медала от първенството. Преди това Микяй Наим (65) и Рамазан Рамазанов (70) взеха сребро, а Георги Вангелов (57) се окичи с бронз. /БГНЕС

Категории: