Юнайтед с фалстарт в ЛЕ, Уест Хем обърна румънци в ЛК

Манчестър Юнайтед започна участието си в груповата фаза на Лига Европа с изненадващо домакинско поражение от Реал Сосиедад с минималното 0:1. На „Олд Трафорд“ домакините загубиха за първи път след серията от четири поредни победи във Висшата лига.

Мачът започна с минута мълчание в памет на Кралица Елизабет II, която почина на 96-годишна възраст. И двата тима играха с черни ленти, отдавайки почит на най-дългослужилия монарх в историята на Великобритания. Мениджърът на „червените дяволи“ Ерик тен Хаг стартира двубоя с доста промени в стартовия състав, като даде шанс на Хари Магуайър и Кристиано Роналдо, които рядко попадат сред титулярите от началото на сезона.

Кристиано Роналдо и компания стартираха със загуба в Лига Европа.

Именно португалската звезда на Юнайтед вкара топката в мрежата след прецизен удар с глава през първото полувреме, но попадението му правилно не беше зачетено поради засада. Гостите играха компактно и дочакаха своя миг в 59-та минута, когато Брайс Мендес се разписа от бялата точка. До края манчестърци така и не успяха да отговорят на предизвикателството и стартираха със загуба в група Е на турнира.

В другия мач от групата, молдовският Шериф Тираспол стигна до класически успех над кипърския Омония Никозия с 3:0. В следващия кръг от срещи Шериф приема Манчестър Юнайтед, докато Реал Сосиедад е домакин на Омония.

Уест Хем постигна домакинска победа над ФКСБ с 3:1 в първия си двубой от група В на турнира Лига на конференциите. На „Лондон Стейдиъм“ възпитаниците на Дейвид Мойс трябваше да правят обрат, за да се доберат до трите точки и успешното начало в надпреварата.

Гостите от Румъния стигнаха до изненадваща преднина в резултата след 34 минути игра, когато Андрей Кордеа преодоля стража на „чуковете“ Алфонс Ареола след асистенция на Дариус Олару. Домакините дълго време не намираха път към вратата на Щефан Търновану, но в крайна сметка изравниха в 69-та минута след точното изпълнение от дузпа на влезлия от пейката на почивката Джаред Боуен.

Играчите на Уест Хем се потрудиха за победата над ФКСБ в ЛК.

Пет по-късно новото попълнение Емерсон оформи пълния обрат, а друга от смените на Мойс – Михаил Антонио, сложи точка на спора с трети гол в края. Така Уест Хем започна успешно сезона си в третия по сила евротурнир.

В другия мач от групата, белгийският Андерлехт взе трите точки след минимална победа над датския Силкеборг с 1:0. В следващия кръг от мачове ФКСБ приема Андерлехт, докато Уест Хем пътува до Дания за визита на Силкеборг.

Останалите резултати в ЛЕ:

Група А:

Цюрих – Арсенал 1:2

ПСВ Айндховен – Бодьо/Глимт 1:1

Група В:

АЕК Ларнака – Рен 1:2

Фенербахче – Динамо Киев 2:1

Група D:

Малмьо – Брага 0:2

Унион Берлин – Юнион Синт Гилис 0:1

Група F:

Лацио – Фейенорд 4:2

Щурм Грац – Мидтиланд 1:0

Група G:

Фрайбург – Карабах 2:1

Нант – Олимпиакос 2:1

Група Н:

Ференцварош – Трабзонспор 3:2

Цървена звезда – Монако 0:1.

Останалите резултати в ЛК:

Група А:

Фиорентина – РФС 1:1

Хартс – Истанбул Башакшехир 0:4

Група С:

Аустрия Виена – Апоел Беер Шева 0:0

Виляреал – Лех Познан 4:3

Група D:

Словачко – Партизан Белград 3:3

Ница – Кьолн 1:1

Група Е:

Вадуц – Аполон Лимасол 0:0

Днепър – Аз Алкмаар 0:1

Група F:

Молде – Гент 0:0

Шамрок Роувърс – Юргорден 0:0

Група G:

Балкани –ЧФР Клуж 1:1

Сивасспор – Славия Прага 1:1

Група Н:

Базел – Пюник 3:1

Слован Братислава – Жалгирис 0:0. /БГНЕС