Южна Африка уволни треньора си

Южна Африка уволни селекционера Молефи Нцеки в сряда, три дни след загубата в Судан и провала за класиране на Купата на Африка 2021.

Бафана Бафана стигнаха до четвъртфиналите на Купата на Африка през 2019.

Решението бе обявено на пресконференция в Совето от изпълнителния директор на Южноафриканската футболна асоциация Тебохо Мотланте. Съставът финишира трети в група С зад Гана и Судан, за да продължи слабото си представяне в турнира. От 2008-а насам „Бафана Бафана“ (в превод „момчетата“) са играли в шест квалификационни турнира за Купата на Африка и са достигали Финалите на надпреварата само два пъти. Нцеки бе противоречиво назначение за заместник на родения в Англия Стюарт Бакстър, който се оттегли през 2019 малко след извеждането на Южна Африка до четвъртфиналите в Египет.

51-годишният специалист бе помощник на Бакстър, като след това пое състава без да има опит като треньор на мъжки тим. Бившият нападател Бени МакКарти, който води южноафриканския АмаЗулу, може да наследи Нцеки. МакКарти, чиито 32 гола за Южна Африка са национален рекорд, застана начело на АмаЗулу, когато тимът бе близо до зоната на изпадащите по-рано този сезон, и ги изкачи до петото място под свое ръководство.

Клайв Баркър, треньор на състава, триумфирал в Купата на Африка през 1996, похвали МакКарти, наричайки го „глътка свеж въздух“. „Бени познава играта на най-високо ниво и е играл и вкарвал на най-високо ниво. Сега той показва на какво е способен като мениджър. Той е треньор, който би трябвало да даде тласък на състава. Наистина се справя на ниво и има добра комуникация с играчите“. В момента безработният Ерик Тинклър, полузащитник в шампионския тим през 1996, също може да бъде вариант за поста, който трябва да бъде зает спешно преди началото на световните квалификации в Зона Африка, стартиращи на 31 май.

Южна Африка е в същата група с Гана, Зимбабве и Етиопия, като единствено първият в групата се класира за последния кръг. Гана спечели и направи равенство с Бафана в квалификациите за Купата на Африка, и може да повикат играещите във Висшата лига Томас Партей и Андре Аю – това ги прави фаворити за спечелване на групата. /БГНЕС