Южна Корея може да изправи Япония пред ООН заради АЕЦ "Фукушима"

Южна Корея предупреди, че ще сезира ООН, ако Токио не спази първоначалния си план за освобождаване на обработената радиоактивна вода от авариралата си атомна електроцентрала "Фукушима".

Предупреждението дойде, след като Сеул призова за обсъждане на потенциалните въздействия върху морската среда, а Япония пренебрегна призива, съобщи сеулската агенция "Йонхап".

"Правителството преглежда подробностите и стратегиите по отношение на възможните дискусии. Категорично ще подадем жалба до ИМО (Международната морска организация) или ще потърсим други международни инструменти за разрешаване на спорове, ако Япония осъществи изпускането по начин, различен от предишните си обещания", заяви заместник-министъра на океаните Пак Сунг-хун.

Очаква се срещата на ИМО да се проведе в Лондон следващия месец, но не е потвърдено дали въпросът ще бъде обсъден на форума или не.

ИМО е специализираната агенция на ООН, която отговаря за морската безопасност и сигурност и опазването на морската среда.

Миналата седмица Япония започна да изпуска обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима". Това предизвика яростна реакция от страна на Пекин, докато опозиционните партии в Южна Корея организираха митинги срещу този ход.

През седмицата японският министър-председател Фумио Кишида публично демонстрира, че яде местни морски дарове, и призова хората да подкрепят риболовния сектор.

Публичната кампания на Токио за стимулиране на сектора на рибарството идва в момент, когато Китай наложи пълна забрана за внос на водни продукти от Япония.

По-рано тази седмица южнокорейският президент Юн Сук Йол и министър-председателят Хан Дък-су също споделиха морска храна по време на седмичната си среща за обяд, очевидно в опит да насърчат твърденията безопасността на морските дарове, тъй като хората спряха да консумират морски продукти, опасявайки се за здравето си. /БГНЕС